Mégis megépülhet a vizistadion a Duna-parton?

Igen, ha engedjük!

Tavaly novemberi blogposztomban írtam: nem épül fedett vizistadion a Duna-parton, nemet mondott ugyanis Pesterzsébet képviselő-testülete a Mediterrán lakópark mellé tervezett bódévárosra és óriáslelátóra. Tavaly októberben részben a lakók kérésére is úgy döntött az önkormányzat, hogy az eredeti tervek szerinti létesítményt nem engedi felépíteni, felfüggeszti az engedély megadását. Akkor a zajvédelem, parkolási gondok megoldása, az “új lelátós uszoda és vízilabdacsarnok helyett csak egy új úszómedencét szeretnénk” koncepciót támogatta a többség. 

A tavalyi határozat szerint a beruházás csak akkor folytatódhat ha a kültéri medence létesítésének dokumentumai – ideértve az engedélyes terveket, valamint a költségvetést – átdolgozásra kerülnek és a beruházás 1. üteméből a további ütemek (ideiglenes fedés) megvalósításához szükséges műszaki megoldások elhagyásra kerülnek az MVLSZ által az eljárásba bevont igazságügyi szakértő által is jóváhagyottan, és a létesítmény megvalósításához szükséges TAO forrás, valamint a szükséges önerő teljes összege igazoltan, szerződésekkel alátámasztottan a beruházó ESMTK rendelkezésre áll, valamint a létesítmény jövőbeni üzemeltetésére és az üzemeltetés finanszírozására vonatkozóan az ESMTK elnöke által előterjesztett, számításokkal alátámasztott koncepciót a Képviselő-testület jóváhagyta. 

Korai volt azonban az öröm: a határozatban foglaltak nem történtek meg, ennek ellenére csütörtökön – az országgyűlési választások eredményének kihirdetése után azonnal – ismét dönt a képviselő-testület az uszoda bővítéséről, valójában az uszoda mellé épülő újabb uszodaépület megépítéséről.

 

Az uszoda közelében végeztem egy lakossági felmérést, a felmérésen százhetvenen vettek részt. A választ adók közül csupán 5% támogatta az új uszoda és lelátóval bővített medence megépítését az eredeti tervek szerint. A lakók 95%-a ugyanis nem támogatja az eredeti építésitervek és ütemtervek szerinti beruházást.

 

Megépüljön-e az eredeti tervek szerint a nagylelátós vízilabdacsarnok?

VÁLASZOK

ARÁNY

Csak akkor támogatom a bővítést, ha a zajvédelem és a parkolás megoldott.

61%

Csak egy kültéri medence megépítését támogatom, új fedett uszodára hatalmas lelátóval nincs szükség.

16%

Nem támogatom az uszoda bővítését.

16%

Támogatom az új uszoda és lelátóval bővített medence megépítését az eredeti tervek szerint.

5%

Támogatom az új uszoda megépítését az eredeti tervek szerint, de csak akkor, ha már az első ütemben megépülnek az öltözők, wc-k.

2%

A Pesterzsébeti Uszoda rendszeres használójaként, akinek mindkét fia itt tanult meg úszni, nagy reményekkel támogattam az ESMTK és a vízilabda szövetség elképzeléseit, hogy egy kültéri medencét építsenek, bővítve a helyi egyesületek és az itt élők sportolását biztosító vízfelületet tavasztól őszig. Szerettünk volna egy olyan kültéri medencét, amihez pénzügyi tervet készítenek a működtetésre vonatkozóan, biztosítja a most hiányos mosdó és öltöző szükségleteket, amely megoldást nyújt a parkolási gondokra, de megőrzi a zöldfelületeket is.

Hiányos anyagok, hatalmas lelátó, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, bódéváros mosdó és öltöző konténerekből, irreális vízfelületígéretek, „elfelejtett” parkoló- és zajvédelemfejlesztések, eltűnő majd újra előkerülő tízmilliók fémjelezte előterjesztést tárgyalt tavaly a képviselő-testület. Akkor a képviselők többsége úgy döntött, hogy ebben a formában nem támogatható a beruházás.

Csütörtökön a képviselő-testület újra napirendre veszi a kérdést és meglepő módon újra csak az eredeti tervek kerülnek elénk.

A lelátófetisizmus láthatóan nemcsak fertőz, de kigyógyulni is nehéz belőle.

screenshot_2017-11-04_22_37_44.pngA tervek szerint ugyanis megalelátó épülne egy medencével méregdrágán az első ütemben, sohanapján kiskedden a sokadik ütemben készülne hozzá öltöző, mosdó, parkoló és be is fednék, addig pedig konténerek és közlekedési káosz. A lelátó méreteit jellemzi, hogy a tervek szerint egy későbbi fázisban az öltözők, mosdók és egyéb kiszolgáló helyiségek mind beférnének alá. A beruházás esetleges teljes befejezése esetén pedig (amire semmilyen fedezet nem állt amúgy rendelkezésre) valójában két különálló, egymásmellé épült fedett uszodaként funkcionálna a létesítmény.

Az uszodában edző fiú édesapjaként és azt rendszeresen használóként is támogatom az uszoda fejlesztését, bővítését, egy új 50m-es úszómedence megépítését, de az eredeti tervek hosszútávon egy hatalmas új vízilabdacsarnok felépítését tartalmazzák. Rövid távon pedig az új medencének hatalmas lelátója lenne, befedés nélkül, így a zaj is jóval nagyobb. A most is kevés öltöző és wc bővítése helyett konténer wc-vel és öltözővel oldanák meg a problémát. A parkolási problémákra nem nyújt megoldást az építési terv, sőt növeli azt. Az uszoda közelében lakók 97%-a nem támogatja az eredeti tervek szerinti beruházást.

Éppen ezért a körzet képviselőjeként nem támogatom ezt a javaslatot, s mivel az ESMTK nem tett semmit a tavalyi határozatban foglaltak betartásáért, így a tulajdonosi hozzájárulás teljes visszavonását támogatom, s erre kérem képviselőtársaimat is!screenshot_2017-11-04_15_44_05.png

 

HATÁROZATI JAVASLAT

 A Képviselő-testület úgy dönt, hogy

I/1. visszavonja a 251/2017. (X.12.) Ök. számú határozatát és megerősíti a 042/2017. (II.09.) Ök. számú határozattal módosított 141/2016. (VI.09.) Ök. számú határozatában megadott, az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Bp. XX. Zodony u. 1. szám alatti (170187/91 hrsz) ingatlanon létesítendő uszoda kültéri medence – a Magyar Vízilabda Szövetség által biztosított TAO támogatás igénybevételével, az Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör Sportegyesület (Bp. XX. Ady E. u. 150.) beruházásában történő – megvalósítása érdekében hozott tulajdonosi hozzájárulását.

A Képviselő-testület ennek érdekében és igazolására felkéri az Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör Sportegyesület elnökét, hogy a beruházás megkezdését megelőzően tájékoztassa annak részleteiről, így különösen a finanszírozáshoz szükséges pénzeszköz rendelkezésre állásáról, a beruházás tervezett ütemezéséről, határidejéről, az elkészült létesítmény üzemeltetéséhez szükséges kalkulált költségekről, illetve annak tervezett finanszírozásáról az Önkormányzat Képviselő-testületét.

 I/2. a 042/2017. (II.09.) Ök. számú határozatával módosított 141/2016. (VI.09.) Ök. számú, és a 251/2017. (X.12.) Ök. számú határozatát, valamint az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Bp. XX. Zodony u. 1. szám alatti (170187/91. hrsz) ingatlanon létesítendő uszoda kültéri medence létesítéséhez adott tulajdonosi hozzájárulását visszavonja.

II. felkéri a polgármestert, hogy a határozat végrehajtása érdekében a szükséges intézkedéseket tegye meg.

 Felelős: Szabados Ákos polgármester

Határidő: adott 

A határozati javaslat elfogadása minősített szótöbbséget igényel.

 Az előterjesztést tárgyalja: 

  • Gazdasági Bizottság
  • Egészségügyi és Sport Bizottság
  • Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük