Nem kell a cirkusz a Duna-parton!

Az ESMTK fura ura visszavágott: a Duna-parton élők tiltakozására Pesterzsébet két éve úgy döntött nem építhet stadiont a Mediterrán lakópark mellé. Most zebrákkal és tevékkel támad (az elefánt dübörgést még nem hallani), cirkuszt telepít stadionálma helyére.vintage-circus-poster-vector.jpg

Pesterzsébet képviselő-testülete 2015 októberében határozatban rögzítette nem épít a a kerület legfontosabb természeti értékének tartott Duna-partra stadiont. Akkori döntésünk szerint a Zodony utcai élőfüves nagypályát csak utánpótlás képzés és bajnokság, illetve tömegsport számára lehet hasznosítani. Vajon ezek közül melyik a cirkusz?

A duplacsavar az ügyben, hogy nem csak az itt élőket nem tájékoztatta, de a terület tulajdonosát, Pesterzsébet Önkormányzatát sem. Azon kérdésemre ugyanis, hogy miért elefántokkal támad ellenem, a polgármester jelezte, hogy sem ő, sem a hivatal nem tud az ESMTK cirkuszbizniszéről.

Kellemesen nyárias az idő, az uszodában fagylalt is kapható, kicsit arrébb pedig tevék kérődznek és zebrák rohangálnak és építik lassan a sátrat is, s nyilván jön majd az elefántdübörgés is. A parkolókat teljesen elfoglalták, zajvédelemnek nyoma sincs. Az itt élők pedig joggal dühösek, átverve érzik magukat.

A főváros a Zodony utcai sporttelep ingatlanát a kerületi önkormányzatnak azzal a kikötéssel adományozta, hogy csak sportcélra hasznosítható. Eddig ezt sikerült is betartani, senki sem gondolta, hogy pont a kerület patinás sportegyesülete fogja megszegni az ígéretét.

16908959_334474480287446_1578856550972260352_n.jpgA Gubacsi lakótelepi és Mediterrán lakóparki lakói aláírást gyűjtenek, és tiltakoznak, hogy előzetes egyeztetések és felmérések nélkül ne telepítsenek cirkuszt a Zodony utcai sportcentrumba.

Nyilván van ennél fontosabb ügy is, ilyen például a szomszédos véderdő átsorolása, a Dél-pesti szennyvíztisztító működési zavarai és bűzszennyezése, vagy az, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésekor figyelmen kívül hagyják a zajvédelmi feladatokat.

Ennek ellenére fontos üzenet lesz, hogy megtehet-e ilyet egy sportlétesítmény üzemeltetője a tulajdonos beleegyezése nélkül, az itt lakók ellenkezése dacára.

Pedig lehet, hogy csak körültekintő szervezés kérdése lett volna az egész. Ha az ESMTK elnöke a pénzügyi haszon mellett bármi mást is figyelembe vett volna és felméri a helyszínt, alkalmas-e rá, hogyan oldható meg a zajvédelem, hova telepítik a parkolókat, miként juthatnak el az információk a lakókhoz, akkor most ez a poszt sem született volna.

De az itt élőket senki nem értesítette az eseményről, sem az ESMTK, mint a terület üzemeltetője, sem Pesterzsébet Önkormányzata a terület tulajdonosa. Az esemény szervezői nem tájékoztattak senkit sem arról, hogy a közlekedési és parkolási gondokat miként próbálják megoldani, sem arról, hogy milyen zajvédelmi megoldásokat terveznek a környező lakóházak nyugalmának megőrzése érdekében.

Aki a környéken lakik, itt tudja aláírni a petíciót:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük