Idén is összefogtunk a Duna-partért!

A Föld Napját hagyományosan azzal ünnepeljük meg a Duna-parton, hogy megtisztítjuk partjait, nádasait és felszámoljuk az egyre szaporodó illegális lerakókat. S bár a múlt heti, áprilisi havazás megviccelt minket, de ma bepótoltuk és kitakarítottuk a Duna-partot.

Az “Átalakuló Duna-part” szervezésében és a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató támogatásával, civilek, dél-pesti lokálpatrióták, futók, kerékpárosok, kisgyermekes szülők leptük el a partot egy délelőttre, és varázsoltuk élhetőbbé és tisztábbá.

Ezen a napon világszerte felhívják a figyelmet a felelőtlen és kizsákmányoló emberi tevékenység veszélyeire, a sokszínű élővilág, a Föld egész élő rendszerének védelmére és a fenntartható gondolkodás szükségességére.

Magyarországon a helyzet rossz és egyre romlik: a természetes vizek ökológiai állapota a beavatkozásra eurómilliárdokat adó Európai Bizottság friss jelentése szerint az elköltött összegek ellenére sem javult, miközben a klimatikus és civilizációs kockázatok egyre nőnek. Tegnapi hír, hogy a szervezet veszteséges működése miatt Csontos István, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója beadta a lemondását. Tarlós István főpolgármester szerint a szervezet működőképes (erről persze a Köteles utca lakói mást gondolnak), de a hangulat rossz, és belátható időn belül fizetési nehézségek léphetnek fel. Nem elég tehát, hogy évről évre nő az illegális hulladék mennyisége a fővárosban és egyre többet kell költsön a kerület is elszállításukra. Nem elég, hogy folyamatosan romlik a hulladékkezelés színvonala, és az elmúlt évben sehol nem lehetett például használt festéket leadni, nem elég, hogy képtelenek kezelni a szelektív szigetek körül kialakult illegális hulladéklerakatokat. Nem, most azt ígérik még rosszabb lesz.

A Párbeszéd ugyanakkor úgy gondolja, hogy amit országos léptékben a környezeti szempontokat ignoráló kormány képtelen kezelni, az helyi szinten társadalmi összefogással sokszor megoldható. Meggyőződésem, hogy a saját lakóhelyünkön, személyes aktivitással tehetünk a legtöbbet a környezetünkért.

Ezért is örülök, hogy pártállástól függetlenül elfogadták a meghívást a kerület képviselői is, akik velünk együtt közösen vettek részt a munkában.

18194138_623495134512712_6813688785623693543_n.jpg

Ráadásul ennek köszönhetően egyre többen ismerhetik meg közülük a kerület egyik eldugott kis gyöngyszemét, ahogy Gémesi Emese képviselőtársam fogalmazott „a kosz, illegális szeméthalmok mellett csörgedező kristálytiszta patakot”.

Remélem az ilyen és hasonló akcióknak köszönhetően eléri a képviselő-testületben a kritikus tömeget a környezetéért cselekvő, a fenntarthatóságot és környezetvédelmet kiemelten kezelő képviselők száma és közösen megmenthetjük a Duna ezen szakaszát is.

 Addig is, találkozzunk pénteken és védjük meg a Kiserdőt is!

Fotók: Kisuczky Bernadette és Gémesi Emese

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük