Karácsonyi nagytakarítás a Dél-pestiben

A dél-pesti Jahn Ferenc kórház honlapjának nyitólapja egy karácsonyi üdvözlőlappal és bocsánatkérő levéllel fogadja látogatóit. 

Egy karácsonyi képeslap, egy bocsánatkérés és néhány ígéret kevés lesz!

A lakossági engedetlenség, a kerületi önkormányzatok hatékony fellépése és a Párbeszéd akciójának köszönhetően a Jahn Ferenc Kórház vezetése bocsánatot kért a dél-pestiektől és ígéretet tett fejlesztésekre, illetve arra, hogy takarítani fogja a látogatói mosdókat is.

Sajnos ezek csupán részsikerek, A helyzetért felelős kormány ugyanis sunnyog, s próbálja a felelősséget a kórház vezetőinek nyakába varrni. Márpedig a kórház önerőből csupán néhány plusz takarítót, WC ajtózárat, papírtartót és ülőkét képes ígérni. Természetesen a fenntartó egyetlen elemét támogatja kiemelten a fejlesztéseknek: hogy a további akciók és civil takarítások megakadályozására kamerarendszert építsenek ki, hogy azonnal kivezettessék azokat, akiket zavar a kosz és mocsok és hajlandóak tenni is ellene.

Egyszer volt Budán kutyavásár: rend a lelke mindennek: ezentúl nem lehet bárkinek csak úgy szaros mosdókat takarítgatni!

Lezárult a közel egy hónapja indított vizsgálat: A Jahn Ferenc Kórházban 2016. november 27-én találtak egy hullát a 9. emeleti mosdóban. Bár a lassú munkához idő kell, de december 21-én a kórház vezetése végre sajtónyilatkozatot adott ki az elmúlt hónap intézkedéseiről és a lezárult vizsgálatról. A most lezárult a vizsgálat szerint a kórházban senki nem hibázott, de számos változtatást vezetnek be a WC-k használatával, a portaszolgálat működésével és a takarítással kapcsolatban.

Az elhunytra november 27-én, vasárnap reggel a legfelső emeleten, talált rá egy takarítónő, amikor a látogatói mosdóban bezárt fülkét akarta kinyitni. A mosdó egy zsúfolt váró folyosói váró közelében található, a népszerű páternoszterrel szemben. A sajtóhírek után megmozdult a kerület, az ellenzéki pártok és a sajtó munkatársai pedig komoly munkát végeztek, felvételek kerültek elő a mosdóról, kitörött ablakról, koszról, a higiéniai állapotokról.

Döbbenet, hogyan maradhatott napokig észrevétlen a bomló tetem ott, ahol elvileg naponta legalább egyszer kötelező lenne a takarítás, növeli a botrányt, hogy az elhunyt egy – a csecsem­ő- és a koraszülöttrészleghez közeli – mosdóban hevert. A kezdeti döbbenetet, azonban harag s megvetés követte a kerületben, s ez ért tenni-akarássá és cselekvéssé néhányunkban. 

A decemberi testületi ülésen kezdeményeztem, hogy a Szabados Ákos polgármester vegye fel a kapcsolatot a körzet polgármestereivel és közösen lépjenek fel a kórház kiemelt fejlesztéséért. Tavaly februárban konszenzus volt ebben a kérdésben, folytassuk ott ahol akkor abbahagytuk.

Hiller István a kerület országgyűlési képviselője is ígéretet tett rá, hogy a tavasszal már egyszer leszavazott javaslatát a kórház kiemelt támogatásáról ismét benyújtja, hátha most nagyobb sikerrel jár és petíciót is benyújt dél-pesti képviselőtársaival.

A testület a kórház rossz pénzügyi helyzete miatt egyhangúlag 3 millió forint támogatást szavazott meg a dolgozók év végi jutalmazására és további 120 ezret eszközbeszerzésre.

Gémesi Emese képviselőtársam javaslatára pedig a kerületi lakosok legalább elfogadható mértékű ellátása érdekében egyeztetés kezdődik a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházzal. A testület egyhangúlag elfogadta a javaslatot, melynek eredményeként meghallgatjuk az intézmény főigazgatóját is.

A sajtóban megjelent ellenzéki és kormánypárti politikusok hangzatos nyilatkozatain túllépve Szabó Tímea országgyűlési képviselővel, a Párbeszéd társelnökével elmentünk és kitakarítottuk a hírhedt 9. emelet mosdóját. Van amikor tenni kell, a beszéd ugyanis kevés…

Takarításunk és az egyre növekedő lakossági elégedetlenkedés részben elérte tehát célját:

– először munkaerőfelvételt hirdetett a kórhát takarítói munkakör betöltésére

– majd bocsánatkérő levelében újabb fejlesztésekre tett ígéretet.

A takarításunk és annak videóinak, fényképeinek hatására a WC-ajtókat szükséghelyzetben kívülről is nyitható zárakkal szerelték fel. Az illemhelyiségekben pótolják az ellopott WC-ülőkéket, izzókat, WC-papír tartókat, kézmosó és kéztörlő adagolókat, kilincseket. Itt jegyezném meg, hogy a fertőtlenítő folyadékok kihelyezésére, a papír, törlpkendő pótlására még most sem tettek ígéretet. 🙁

A takarítási szolgáltatást a minősíthetetlen állapotok miatt – fenntartói támogatással – részben intézeti hatáskörbe vették vissza és új álláshelyeket hirdettek meg. Az intézmény őrzés-védelmi szolgálata a késő esti órákban a nyilvános és közösségi tereket végre bejárja és ellenőrzi. A Kórház felmérte a közforgalmú terei kamerarendszerrel történő felszerelésének lehetőségét és fenntartói támogatással rövid időn belül meg is valósítja azt. A nyilvános illemhelyek bejáratainak és a liftek, páternoszterek előtereinek folyamatos monitorozása lehetőséget teremt a problémás események rögzítésére, gyorsabb intézkedések foganatosítására, egyúttal a lopás és vandalizmus visszaszorítására.

A kormány azonban még mindig nem akar semmit tenni a dél-pesti polgárokért, ezért folytatnunk kell a küzdelmet magunkért, a családunkért!

Az nem járja ugyanis, hogy aki teheti más kórházat keres a kerületben, s évtizedek óta azért imádkozik, hogy ha baj van, akkor a körzetén kívül essen össze, nehogy bekerüljön oda. Az nem járja ugyanis, hogy „csúcskórházat” építenek természetvédelmi területeket veszélyeztetve Budán, „szuperkórházat” Ferencvárosban és újabb és újabb ígéretekkel hitegetik csupán a dél-pestieket.

A pesterzsébetieknek ugyanis nem ígéretekre van szüksége, hanem korszerű, működőképes kórházra!

Az Orbán-kormány ugyanis 2010 óta évente nagyjából négyszázmilliárd forintot vont el az ágazatból. Lerohasztották a kórházainkat, tönkretették az alapellátást, nem hajlandóak érdemi béremelést adni a dolgozóknak. Napjainkban többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben, az orvos-elvándorlás miatt az is előfordulhat, hogy az évtized végére a magyarok felének nem lesz megfelelő ellátása. Be kell fejezni tehát ezt az ámokfutást, mert most már a betegek élete forog kockán! 

Miközben (focicsarnok, sportcsarnok, gyúróterem, parkoló) több mint hat és fél milliárd forintot kapott karácsonyra a fejlesztési miniszter városa a kormánytól. FTC, MTK, Mezőkövesd, Videoton, Vasas, Felcsút, Diósgyőr, Honvéd… a már átadott, vagy még épülő Orbán-stadionok listája a teljesség igénye nélkül az egyik oldalon, rohadó egészségügy, omladozó falak, takarítatlan WC-k a kórházakban, egészségügyi intézményekben a másik oldalon.

Fordítsuk a feje tetejéről a talpára ezt a világot: tegyünk meg mindent az egészséges környezetért és életmódért, az ellátórendszert pedig szervezzük végre a betegek igényei köré! A Párbeszéd azt vallja, hogy mindenkinek, vagyoni helyzettől függetlenül joga van az egészséges élet lehetőségére, ha pedig megbetegszik vagy megsérül, a gyors, szakszerű és színvonalas ellátásra!

Itt bővebben is olvasható az egészségügyi programunk,

A Jahn Ferenc Kórház vezetése együttérzését fejezte ki és elnézést kért.

A gesztus megtörtént, most itt az ideje a cselekvésnek:

  • tiszta és higiénikus mosdókra,
  • működő sürgősségi ellátásra,
  • az évtizedek alatt eljátszott bizalom visszaszerzésére van szükség!

Ehhez kívánok sikerekben gazdag, boldog új évet a kórház vezetésének és minden dolgozójának!  

7 hozzászólás “Karácsonyi nagytakarítás a Dél-pestiben” bejegyzéshez

  1. Mach Péter organikus káosz gazda szösszenete nyomán minden állampolgár megvilágosodott, az Orbán rezsimet le kell váltani, képtelen a kórházi mosdókba rendet tartani.
    Magyar országon végveszélybe került a washingtoni konszenzus és a jogállamiság, vonuljanak be az ENSZ csapatok, és új nemzeti kerek asztal mellet helyre kell állítani a demokráciát.
    Az új nemzeti kerekasztal mellé liberális demokraták kellenek, a szóba jöhetőket Soros féle nyitott társadalom alapítvány majd kijelöli.

    Éljen örökké a megbonthatatlan magyar-magyar barátság.

  2. Ha az orvosok csak egy napi hálapénzt felajánlanának a kórháznak, már meg lenne mentve. Pofátlanság 1 szülésért 100-150 ezret elkérni és még a szülésznő sem néz rád, csak ha raksz a zsebébe, és persze mellé fizesd a TB-t…undorító…

  3. “Itt jegyezném meg, hogy a fertőtlenítő folyadékok kihelyezésére, a papír, törlpkendő pótlására még most sem tettek ígéretet. :-(“

    Nem csoda, a betegek, a látogatók és a 2 szökőévente egyszer feltűnő primitív és demagóg politikusok ezeket állandóan ellopják.

    És az a szánalmasnál is gyengébb teljesítmény, hogy az ismert kórházi körülmények ellen egy minden értelemben szar PR-akcióval próbálnak tenni – mit ne mondjak, a WC-csészéhez azért a biztonság kedvéért még maga a nagy Szabó Tímea se nyúlt, csak a falakon maszatolt.

  4. @Jakab.gipsz:
    “Remélem” egyszer úgy hozza a sorsod, hogy valamelyik stadionba visznek sürgős ellátásra, nem pedig kórházba! Ám, ha mégis bekerülnél valamelyik takarítatlan egységbe, rád férne közelebbi ismeretségbe kerülni a Streptococcus bármelyik -de lehetőleg nehezebben gyógyítható- változatával!
    Talán akkor magadhoz térnél az elvakultságodból…

  5. @nemadom-meg:
    Az egészség ipar privatizációját, ki találta ki?
    A zorbán-kormány, vagy a brüsszeli bürokraták?
    A kórház bezárásokat ki találta ki, mi magyarok vagy a piacgazdaság mindenhatóságát hirdető demagóg technokrata őrültek?

    Nem vagyok elégedett sem azzal amit a brüsszeli központi bizottság művel, sem pedig azzal a mit a kormányunk, ámde egyenlőre az Orbán-kormány a kisebbik rossz.

    Ennyi.
    Egy valóban sajnálatos esetből, pedig nem kellene politikai hangulat keltést és főleg nem ideológiát fabrikálni.

  6. @Mach Péter:

    Látom, nem sikerül a lényegre válaszolni.

    Mindegy, a politikában mozgó emberekről megszokott a kitérés és a semmitmondás.

    Nem is vártam érdemi választ, csak a megszokott nívó nyilvánvaló.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük