Ön milyen Kosutit szeretne?

Az elmúlt hónapokban többször is felmerült az internetes fórumokon: bár Pesterzsébet centruma, a Kosuti és közvetlen környezete valódi korzóként működik, s a környező kerületekkel ellentétben igazi belvárosunk van, a bezáró boltok, kávézók miatt félő, hogy már nem sokáig.

Somogyváry Géza a kerület díszpolgára írt egy vitaindítót a témában, megpróbálok részben az abban foglalt felvetésekre is válaszolni. Sokak számára a pesterzsébeti „kisvárosi” hangulathoz hozzátartozik a kellemes cukrászda, a hangulatos kerthelyiséges étterem. Mások jobban örülnének egy tematikusan összeválogatott bevásárlóutcának, s van aki inkubátorházat, közösségi tereket hiányol.

14433065_1294739220559435_3196488377450379180_n.jpgAbban azonban mindenki egyetértett: a megújult Polgármesteri Hivatal és környezetének rendezése, a zöldfelületek folyamatos növelése mellett ugyanis pezsgő kulturális életre, kávézókra, cukrászdákra, boltokra és helyi szolgáltatókra is szükség van. Nem elég ha ügyeinket itt intézhetjük, szeretnénk leülni egy félórára egy baráti beszélgetésre, megebédelni, egy újságot elolvasni, s jó lenne az óránkat megjavíttatni, a függönyünket beszegetni vagy virágot venni szeretteinknek.

Ahogy egyes túlfizetett szakértők mondanák: „kell egy City-koncepció!”.

Annak ellenére, hogy a Kosuti hosszú szalagházai, a téren álló Városháza, a szürke konzervdobozként kimagasló Erzsébet Áruház és a rendezetlen pavilonok kavalkádja nem mutat egységes arculatot, mi itt élők szeretjük, tereit, játszótereit és szobrait belakjuk. S szeretnénk ha szebb és élhetőbb lenne a központunk.

De vajon mit tehet az Önkormányzat ezért?

10955781_1290314324331035_5709218352775839253_n.jpgAz elmúlt két évben több kisebb módosítást hajtunk és hajtottunk végre:

  • egységes arculatot kaptak és kapnak a hamarosan kezdődő Erzsébet vásárok,
  • termelői piac nyílt a városközpontban, amit most a lakossági igények alapján kissé átalakítunk.
  • a reklámtáblák, táblák, cégérek nagyságát, formáját és színvilágát az engedélyek kiadásakor, meghosszabbításakor szigorúbban ellenőrizzük, hogy az az elmúlt évekénél harmonikusabb képet kapjon a városközpont.

S ami talán ennél jelentősebb: Csaszny Márton és Völgyesi Krisztián képviselőtársammal egy új bérleti-díjkedvezmény rendszert készítettünk elő, amelyet a képviselő-testület is megszavazott. Meghatároztuk, hogy mely szolgáltatásokat, tevékenységeket szeretnénk a Kosutiba és a kerület kiemelt övezeteibe vonzani, számukra ugyanis olyan kedvezményrendszert dolgoztunk ki és léptettünk életbe a tavasszal, aminek köszönhetően ők olcsóbban bérelhetnek az Önkormányzattól üzlethelyiséget.

Egyrészt az egész kerületben kedvezményt biztosítunk a közszolgáltatást ellátóknak (30%) és ezen felül számos üzletnek és szolgáltatónak (10%).

  • vegyes élelmiszer kereskedelmi (nem adható kedvezmény, ha a kereskedelmi egység élvezeti cikkek – ital, dohányáru – kereskedelmét is folytatja)
  • könyv- és hírlapárusítás
  • lakosság érdekében végzett alapvető egészségügyi szolgáltatás
  • (gyógyszertár, orvosi rendelő, egészségügyi, szociális szolgáltatás, stb.)
  • lakosság érdekében végzett alapvető szolgáltatás (a bérlő indokolással alátámasztott kérelmére, a tulajdonosi jogkör gyakorlójának döntése alapján) (cipő-, ruhajavítás, órás, kulcsmásolás, köszörűs, szemfelszedés, patentozás, esernyő és zippzárjavítás, háztartási kisgépjavítás, üveges, kosárfonás)
  • vendéglátó tevékenység (pecsenyés. kifőzde, büfé, teázó-kávézó, cukrászda, lángos, rétes, stb, amennyiben a vendéglátó egység szeszesitalt nem mér ki és nem forgalmaz, szerencsejátékot nem szervez, nyerőgépet nem működtet)

Ezen felül pedig javaslatomra további 20% kedvezményt adunk a Kosutiban és a kiemelt övezetekben a könyv- és hírlapárusítást és a vendéglátó tevékenységet végzőknek (teázó-kávézó, cukrászda, kiemelt minőségi vendéglátást nyújtó vendéglátó egység részére, amennyiben szeszesitalt nem mér ki és nem forgalmaz, szerencsejátékot nem szervez, nyerőgépet nem működtet).

Itt tartunk most: az út elején. Ráadásul az évek óta szegényedő fővárosban nehéz feladatra vállalkoztunk. Folyamatosan, évről évre csökken Dél-Pesten a fizetőképes vásárlóerő, csökken az igény a kisboltokra, szakboltokra, üzletekre.

Ön mit gondol? Milyen irányba folytassuk?

Segítsen a javaslataival, tapasztalataival, véleményével! Töltse ki a kérdőívet vagy itt a blogon, vagy erre a linkre kattintva!

Ígérem, javaslataikat, a kérdőívre adott válaszokat eljuttatom Pesterzsébet Gazdasági Bizottságának és  a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottságának is.

viragos_1.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük