Nem lesz stadion!!!

Pesterzsébet nem kér a Tarsoly Csabákból!

valaszt_2_1_1.pngEgy három éve húzódó történetet zárt le ma Pesterzsébet képviselő-testülete, határozatban rögzítette nem épít a a kerület legfontosabb természeti értékének tartott Duna-partra stadiont. Hosszú, néha reménytelennek tűnő küzdelem végéhez érkeztünk, a Mediterrán-lakóparkban és a Gubacsi lakótelepen élő szülőkkel és lokálpatrióta polgárokkal közösen megállítottuk a stadionépítést.

Határozat

A Képviselő-testület kinyilvánítja, hogy nem kíván a Zodony utcai sporttelepen futballstadiont építeni.

A Zodony utcai élőfüves nagypályát csak utánpótlás képzés és bajnokság, illetve tömegsport számára kívánja hasznosítani.

2012-ben Dr. Vas Imre alpolgármester javaslatára, az akkori fideszes többségű képviselő-testület 27 millió Ft + ÁFA összegű kötelezettségvállalásról döntött egy új futball stadion építésének tervezési költségeire.

Akkor egyedüliként álltam ki a testületben azért, hogy stadion helyett tömegsport- és rekreációs funkciók kellenek a Duna-partra. Az itt élők azonban velem értettek egyet és elutasították a stadion terveket, egy akkori 1000 fős felmérés szerint a megkérdezettek 75%-a ellenezte a beruházást.stdionos_1.jpg

2013 tavaszán ennek ellenére Pesterzsébet képviselő-testülete megszavazta, hogy a Zodony utcában, egy NB II-es követelményeknek megfelelő labdarúgópálya épüljön: egy 2500 néző befogadására alkalmas centerpálya, hozzá tartozó székház, valamint öltözőrendszerek, sportcsarnok.

Magyarország miniszterelnökének nem a sziklamászás, hanem a foci a hobbija, így nem hegyet, hanem futball stadiont akart építeni Földesi Gyula fideszes képviselő és frakciója egy zöldövezeti lakópark mellé a Duna-parti csónakházak közelébe. Akkor minden adott is volt ahhoz, hogy Felcsútnak méltó versenytársa akadjon, s futball nagyhatalommá váljon a Mediterrán-lakópark.

Három éve a testületi vitán elhangzottak szerint a beruházás legfontosabb indoka (az ingatlanmutyi – a régi ESMTK stadion ingatlanjának értékesítése mellett) az volt, hogy a kormány ma csak ezeket a sportberuházásokat támogatja. Földesi Gyula azonban korán ivott a medve bőrére: érthetetlen módon képtelen volt forrásokat találni a városvezetés a beruházáshoz. A lakossági tiltakozás is egyre nőtt, az országos média is felkapta az ügyet. Így miközben Orbán Viktor minden ismerőse, üzletfele, kollégium- párttársa stadiont építhetett, a pesterzsébeti fidesz hoppon maradt.

A választások után gőzerővel folyik tovább a stadionépítés, sőt miután nem fér több stadion az országba, épít a kormány Romániában is.

996956_172812149587178_846218338_n.jpgPesterzsébet képviselő-testülete azonban ma úgy döntött, nem enged a szirének csábításának, nem épít stadiont.

Ha már nem épül tehát stadion egy csendes Duna-parti lakótelep mellett,  akkor találjuk ki együtt milyen legyen Pesterzsébet rekreációs övezete. Találjuk ki hol legyenek futópályák, fittparkok, kerékpárút, közösségi tereink!

Áprilisban Szabados Ákos polgármester úr elfogadta a javaslatomat és jövőre megkezdhetjük a futópályák tervezését a kerületben. Akkor javaslatomra úgy döntött a testület, hogy a kerületben élőkkel a helyi tömegsport egyesületekkel futókörökkel és a futótársadalommal együttműködve futópályák kialakítását kezdi meg 2016-tól. (Külön köszönet Somodi Klarissza bizottsági elnök asszonynak és Völgyesi Krisztián képviselőtársamnak, akik a sport bizottság ülésein képviselték az ügyet).

Első lépésként a Kulcsár lakótelep mellett épült fel egy fittpark gumiburkolatú futópályával. A további fejlesztések tervezéséhez pedig a lakosság véleményét becsatornázva lakossági fórumot tartunk és annak tapasztalatait leszűrve építünk további futópályákat. 


5 hozzászólás “Nem lesz stadion!!!” bejegyzéshez

  1. Csak kíváncsiságból. Hányan fociznak (fociznának)napi rendszerességgel a környéken?
    Már csak azért, mert ez még a magyar válogatottnak se megy.
    Olyannyira nem, hogy hatalmas mulatós bulit tartottak, mert éppen hogy legyőzték az a válogatottat, amelyik olyan országból érkezett, amelynek a teljes lakossága jóval kevesebb, mint Pesterzsébeté.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük