Folytassa-e Orbán Romániában is a stadionok építését?

Nem fér több stadion az országba, nem baj, épít a kormány Romániában is!

Amikor sikerült megakadályoznunk, hogy a Duna-parton, Pesterzsébet zöld övezetében stadion épüljön, már érezhető volt: az őrületnek is van határa. Véges a kormányzati tisztségviselők és fideszes képviselők stadion-igénye is. Ha Mezőkövesd és minden fideszes másod- és harmadosztályú csapat is új stadionba költözik, leállhat a biznisz. Lehet ugyan még kisvasutat, ringlispílt s egyebeket építeni hozzá mint Felcsúton teszik, de egyszer ennek is vége szakad. Tévedtem, van még benne lehetőség: Orbánék megkezdték a stadion-építést Székelyföldön, Erdélyben, s gondolom folytatják a Felvidéken is.

valaszt_2_1_1.pngA csíkszeredai focicsapat edzője szerint a magyar kormány 1200 millió forintnyi támogatást adott a harmadosztályú romániai klubnak. Két éjjeli világítással rendelkező szintetikus pályát építettek nekünk. Négy millió eurós befektetésről van szó, amely infrastrukturális jellegű, elsősorban a fedett lelátó és az éjjeli világítás kiépítése a cél – mondta a ProTV-nek Ilyés Róbert, az FK Csíkszereda edzője, volt bukaresti Rapid játékos. panchoarena.jpgAz edző szerint a magyar kormánynak ambíciózus céljai vannak a csapattal, 2019-ben állítólag már az elsőosztályú bajnokságot szeretnék megnyerni.

Az Index szerint „a miniszterelnökség sajtóosztálya tagadja, hogy megvásárolták volna az FK Csíkszeredát, azt írták, hogy csak támogatják a csapathoz tartozó Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát, amely 2013-ban együttműködési szerződést kötött a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával.” A kérdéses összegű támogatást azonban nem cáfolta. S az pedig már eddig is ismert volt, hogy a székelyföldi akadémia tavaly 100 millió forintos támogatást kapott egy műfüves pálya kiépítésére.

A lényeget tekintve ez mindegy is: Orbán Viktor kiskedvence a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia öt év alatt 9 milliárd átirányított adóforintot kapott, vagyis mindenképp magyar közpénzből épülnek a műfüves pályák, éjszakai világítás és fedett lelátók Romániában is.

felcsut_1.jpgA Párbeszéd Magyarországért szerint nincs kétség: a magyar adófizetők milliárdjaiból építenek focistadionokat Romániában. Orbán őrült pocsékolása már a határokon is átcsap, miközben itthon alapfeladatok ellátására nem jut pénz.

Miközben a magyar emberek szinte kivétel nélkül elutasítják a hazai stadionépítéseket is, miközben a kormány alapvető feladatok ellátásához sem biztosít forrást, tökéletesen elfogadhatatlan, hogy külföldi profi focicsapatokat szponzorálnak a magyar adófizetők  A PM támogatja, hogy közpénzzel segítsük a határon túli magyarok kulturális önazonosságának megőrzését, de ebbe biztosan nem tartoznak bele a milliárdos romániai stadionépítések.

Orbán Viktor álljon ki, és válaszoljon két kérdésre:

  • A tudtával és jóváhagyásával zajlanak-e magyar pénzből a romániai stadion-építések?
  • Miért tartja fontosabbnak Romániában folytatni a stadion építéseket ahelyett, hogy a gyermekéhezést számolna fel Magyarországon?

4 hozzászólás “Folytassa-e Orbán Romániában is a stadionok építését?” bejegyzéshez

  1. Csíkszereda, az neked Románia, te sötét, fajgyűlölő, náci bunkó?
    A nyugdíjad megvan még, vagy már elvette tőled a 23 millió román?

  2. Klubot nem, csak lelátót veszünk Erdélyben magyar közpénzből

    Bombahírként tálalta a román sajtó és annak nyomán több hazai hírportál, hogy a magyar kormány megvásárolja a csíkszeredai futballklubot, amelyet eurómilliós beruházással fel akar juttatni az első osztályba. Ebből csak annyi igaz, hogy magyar pénzből épül a székelyföldi város futballpályájának lelátója és egy kollégium.
    hirdetés

    A román lapok idézték az FK Csíkszereda edzőjét, llyés Róbertet, aki állítólag azt mondta, hogy a magyar kormány négymillió eurót (1,2 milliárd forintot) fektet a labdarúgócsapatba. A pénzt az infrastruktúrára költenék, elsősorban fedett lelátó és a stadion világításának kiépítésére.

    Szondy Zoltán klubelnök a Népszabadságnak cáfolta a klubvásárlásról megjelenteket, hozzátéve: az egyesület a városi önkormányzat tulajdonában marad. Az edző valóban nyilatkozott újságíróknak, de Szondy szerint a tréner szavait kiforgatták. Pedig nyelvi korlátok nem lehettek: Ilyés évekig a bukaresti Rapid alapembere volt, jól beszél románul.

    Ám lelátó valóban épül a csíkszeredai futballpályához, döntően magyar pénzből. Ahogyan a helyi – a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia partnereként működő – futballakadémia is jelentős támogatásban részesül Magyarországról. Szondy Zoltán elmondta: a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumot nemrég európai uniós alapokból felújították. Ennek áldozatául esett az elavult, az iskola épületében működő kollégium, amely helyett újat kell építeni. Az épület az egyházé, az iskolát az önkormányzat tartja fenn. Az utóbbi vetette fel a magyarországi kormánytámogatás lehetőségét, miután a román kabinet elutasította a polgármester erre vonatkozó kérését.

    A magyar kormány végül átvállalta az 5,5 millió eurós (hozzávetőleg 1,65 milliárd forintos) beruházás kétharmadát. Ebből épül a kollégium és a futballpálya lelátója is, amely a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia mellett a Márton Áron Főgimnáziumot is kiszolgálja. Csíkszereda önkormányzata vállalta a meglévő tribün rendezését, a futópálya és az éjszakai világítás finanszírozását. Erre tavaly utalták ki a forrásokat.

    áfolta az eredeti hírt a Miniszterelnökség is. Lapunknak küldött válasza alapján a magyar kormány a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát támogatja, amelynek létrejötte széles körű összefogás eredménye, hiszen a beruházáshoz a római katolikus egyház biztosította a telket, a működési költségeket pedig a csíkszeredai önkormányzat és a Bethlen Gábor Alapon keresztül a nemzetpolitikai államtitkárság fedezi.

    A székelyföldi futballakadémia 2012 óta működik, és azóta részesül magyar kormányzati forrásokból. Így épült fel 2013-ban egy világítással és lelátóval ellátott, műfüves pálya Csíkszeredában 100 millió forintból, illetve idén egy hasonló Székelyudvarhelyen.
    hirdetés

    Mint ahogy a csíkszeredai csapat is kap magyarországi támogatásokat. Főszponzora az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük