Kés, villa, olló – mérgekkel játszani nem jó!

Van-e alapja a terjedő híreknek? Mérgezett-e a talaj, talaj- és rétegvíz a kertjeinkben, szellőztethetünk-e szabadon? 

Az ügy sajnálatos aktualitását adja, hogy Ferencváros polgármestere a saját mérési adatait nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni, mondván „Kés, villa, olló gyermek kezébe nem való”, majd beijedve a médiaérdeklődéstől kicsapta az internetre az egészet mindenféle érdemi tájékoztatás és cselekvési terv nélkül.

S ahogy várható is volt, sikerült pánikot is keltenie felelőtlen magatartásával, az internetes fórumokon terjedő hírekre, rémhírekre, aggódó levelekre, tanácstalan szülői kérdésekre pedig csak lassan, nagyon lassan érkeznek érdemi válaszok.

illatos_2.jpg

Ráadásul a ferencvárosi botrány átgyűrűzött hozzánk is, az itt élők jogosan teszik fel a kérdéseiket, mérgezett-e a talaj, talaj- és rétegvíz a kertjükben, szellőztethetnek-e szabadon. A szomszéd kerületekből érkező első körös mérési anyagok ráadásul eltérő kiértékeléseket szültek. Ferencvárosban az ügyben dolgozó civil és zöld szervezetek katasztrofális helyzetről beszélnek és azonnali lépéseket követelnek, a vs.hu értékelése is számos problémát felvet, ugyanakkor pl. a kerület vezetése úgy propagálja az eredményeket, hogy semmi veszélyes nincs az Illatos út környékén, pláne a lakott területeken. Meggyőződésem, hogy a ferencvárosi vezetés, felelőtlenül és pánikot keltve járt el amikor hosszú ideig titokban tartotta a mérési eredményeket, majd a média nyomására cselekvési terv nélkül tette fel a mérési adatokat.

Hogy klasszikust idézzek: „kés villa, olló” – közügyek Bácskai ferencvárosi polgármester kezébe nem valók.

kes_villa.jpgDe hogy is állunk most Pesterzsébeten? Mérgezett-e a talaj, talaj- és rétegvíz a kertjeinkben, szellőztethetünk-e szabadon?

Szeptember 10-én tárgyalta Pesterzsébet képviselő-testülete ismét az Illatos úti környezetszennyezés ügyét. Az elmúlt hónapokban Pesterzsébet és Kispest önkormányzati képviselőinek együttműködésének és Baranyi Kriszta ferencvárosi képviselőtársam munkájának köszönhetően megkezdődött a veszélyes hulladék elszállítása és a kerületek saját forrásokból méréseket is végeznek-végeztek az érintett területeken.

A nyári döntésünknek megfelelően Pesterzsébeten is megkezdődött a kárfelmérés. A Képviselő-testület a 2015. júliusi ülésén úgy határozott, hogy:

  • Felkéri a Polgármestert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya által kezelt, a BVM Zrt. „FA” Illatos úti telepe kármentesítésével, mérési eredményeivel, a telep és Pesterzsébet szennyezési adataival kapcsolatos iratanyagokba való betekintésre.
  • Felkéri a Polgármestert, hogy kérjen tájékoztatást az (OTH) ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivataltól a pesterzsébeti lakott területen kialakult talajvízszennyezés, szennyezőanyagok lakossági veszélyeztetéséről, egészségügyi kockázatáról.
  • Felkéri a Polgármestert, hogy a jelenlegi szennyezettségi állapot feltárása érdekében vegye fel a kapcsolatot a Bálint Analitika Kft.-vel és szükség esetén a BVM Zrt. „FA”, illetve az ELGOSCAR 2000 Kft. képviselőivel annak egyeztetésére, hogy milyen módon és feltételekkel végezhetők mérések az Illatos úti telepen és annak környezetében, kiemelten a pesterzsébeti lakott területeket is.
  • Felkéri a Polgármestert, hogy a szükséges mérések terveit és annak költségvetését is készítse elő.
  • A 2015. szeptemberi ülésének napirendjére veszi a 2-3. pontban foglaltak alapján beszerzett adatok és információk összességéről szóló beszámolót

Nyáron komplex vizsgálat tervezését javasoltam: vegyünk egyrészt a talajból mintát, de azt egészítsük ki tojások és növények vizsgálatával, hogy felhalmozódtak-e benne DDT származékok. Ez a komplex vizsgálat biztosítja, hogy az adott területről ne csak pontszerűen kapjunk mérési adatokat. Javasoltam, hogy a talajmintában DDT/DDE-t, HCH izomereket és heptaklórt vizsgáljanak, míg a talajvízben, fúrt kutakban benzolt, klórbenzolt és AOX-ot (összes halogénezett szerves anyag) mérjenek. Kiemelten fontosnak tartom, hogy levelet küldjünk az ÁNTSZ Tisztiorvosi Szolgálatnak, amelyben kérjük, hogy az eddigi vizsgálatok és mérések alapján egészségügyi vizsgálatokat, kockázatbecslést is végezzen Pesterzsébeten. Felmérve, hogy ez a szennyezés milyen egészségügyi problémákat okozhatott, milyen módon csökkenthető az egészségkárosodás kockázata s tegye meg a szükséges lépéseket.

Nyári döntésünk után megkezdtük az érintett területen élőkel felvenni a kapcsolatot, a jelentkező családoknál a kerület ingyen méri meg a talaj- talajvíz, kutak esetén a rétegvíz szennyezettségét. A mérések tervezésekor rendelkezésre álló apriori ismeretek azonban rendkívül hiányosak, a mérések zöme 4 évesnél régebbi, a BVM Zrt. „FA” az évenkénti vizsgálati és mérési kötelezettségének 2011 júliusa óta ugyanis nem tett eleget.

A botrány kirobbanása miatt a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya azonban 2015. április 28-án végre eleget tett törvényi kötelezettségeinek és végzett méréseket.

A 2011-es és 2015-ös mérések adatait akkor 3 kút esetében össze is hasonlították. Az eredmények sajnos a várt eredményeket hozták, mivel 2011-ben leállt a kármentesítés és a talaj- és rétegvíz tisztítása a szennyezés ismét jelentősen nőtt. Az egyes monitoring kutakból vett komponensek koncentrációit összehasonlítva elmondható, hogy a BVM-6 jelű talajvíz monitoring kútból származó szennyezőanyagok átlagos koncentrációja 7,25-szerese, míg a BVM-7 jelű talajvíz, és BVM-104 jelű rétegvíz monitoring kutaké 5, illetve 140-szeresei voltak a 2011-es adatokhoz képest. A három kút tekintetében a koncentrációemelkedés a vizsgált komponensekre 25,41-szeres volt. Mivel az összehasonlítás során csak bizonyos komponenseket mértek össze, így ezek az adatok nem reprezentatívak, de erős jelzést nyújtanak a méréseink tervezéséhez.

Felvettük a kapcsolatot az összes érintett hivatallal, a bürokrácia útvesztőjén átbukdácsolva azonban további érdemi információkhoz nem igazán jutottunk. Az anyagban szereplő OKK levél talán a legkiábrándítóbb. Válaszlevelükben megírták: ők nem rendelkeznek olyan adatokkal, amelyek alapján a BVM Zrt. “F.A.” Illatos úti telephelyén és szomszédságában élő lakosság egészségének veszélyeztetése aktuálisan megítélhető lenne. Az OKK számára az egészségkockázat meghatározásához szükséges először is a BVM Zrt. “F.A.” Illatos úti telephelyén kívüli szennyezettség térbeli lehatárolásának elvégzése. Ezt követően szükséges a felszín alatti vizekben található, továbbá szükséges lehet a talajban, kiskerti élelmiszernövényekben található szennyezőanyagok koncentrációjának meghatározása is. Ezt a szakirányú analitikai laboratóriumi tevékenységet az OKK el tudja ugyan végezni, azonban a mérések térítéskötelesek, a mérésekre árajánlatot pedig ők nem kötelesek küldeni. A válasz cinizmusa meghökkentő és arcpirító, ha megvannak a konkrét mérési adatok, akkor erélyesen kell fellépni feléjük. Ilyen levelet egy a közegészségügyért felelős hivatal nem válaszolhat egy a kerületben élők egészségéért aggódó önkormányzatnak. Vagy nevezzék át az OKK-t a Pimaszul Válaszoló Ügyintézők Hivatalának, vagy rakjanak rendet maguk között!

Már áprilisban is ezt írtam: egészségügyi kockázatbecslést 2004-ben végeztek utoljára, akkor 120 családot kerestek fel a Határ út túloldalán, az illegális kutakat betömedékelték és 40 méternél mélyebb kutakat fúrtak locsolásra is. Azóta azonban már tíz év telt el, s azóta újabb felméréseket nem végeztek.

Vajon miért nem? Mit csinált eddig az egészségügyért felelős államtitkár? Miért nem tesz semmit a dél-pesti gyermekek érdekében? Miért kapunk ilyen cinikus válaszokat a hivataloktól?

A gyár területén a talaj szennyezett és számos vízben oldódó méreg szennyezi környezetének talaj- és sajnos a vékony vízzáró agyagrétegen áthatolva rétegvizeit is. A vízszennyezés lakott területekig is elért. A szennyeződés a régi mérési eredmények feldolgozása alapján a területről DK irányban terjed, így a talaj és rétegvíz rövid távon nem veszélyezteti sem a Dunát, sem az ivóvízkészletünket, ez azonban egyetlen pozitív hír amiről beszámolhatok. A levegő, talaj és talajvíz szennyeződése azonban egyre csak nő.

Bár 10 éve elindult egy milliárdos kármentesítő projekt, ami egy a talaj- és rétegvíz tisztítást eredményező rendszert jelentett. Forrás hiány miatt az ELMÜ azonban kikapcsolta a gyár transzformátorát, azóta más cégek hálózatáról kap áramot a vegyi művek, ennek köszönhetően 2010-től csak a rendszer 30%-át működtették, kétharmada leállt a kutaknak, majd leállt a teljes folyamat.

A rendszernek köszönhetően anno a talajvíz szennyeződést sikerült visszaszorítani a lakott területekről a gyár telepére,a leállás miatt azonban talajvízszennyezés ismét közelíti a lakossági területeket, a mélyebben található rétegvizek állapotát pedig csak becsülni lehet, de nagyon komoly problémák lehetnek. Az agyagos vízzáró réteg ugyanis nem állította meg benzol, klórbenzol, trifluor-anilin áramlását, 60-80 méteres mélységben is megtalálhatóak.

A testület múlt heti döntésünk ennek ellenére biztosítja a költségvetési fedezetet és az első körös mérések eloszlását és a mérendő szennyező anyagokat.

A szeptemberi döntésünk:

A Képviselő-testület

  • A Budapesti Vegyiművek Zrt. „FA” Illatos úti telepe kapcsán beszerzett újabb információkról szóló beszámolót elfogadja.
  • Felkéri a Polgármestert, hogy a Bálint Analitika Kft. megbízása útján – az Önkormányzat költségvetésében „Lakossági veszélyes hulladék gyűjtése” soron rendelkezésre álló, fel nem használt előirányzat terhére – végeztesse el a jelen előterjesztés 5. sz. mellékletben szereplő helyszíneken a talajvíz vizsgálatát, egy helyszínen a tavalyi és idei mogyorótermés vizsgálatát, illetve a Határ út közelében levegő szennyezettségi vizsgálatot.
  • Felkéri a Polgármestert, hogy a II. pont szerint elvégzett vizsgálatok eredményéről a 2015. novemberi képviselő-testületi ülésre készítsen beszámolót.

A lakossági meghirdetés azonban csak kevés családhoz jutott el a nyár folyamán, így többen jelezték felém, hogy későn értesültek a lehetőségről. A jó hír, hogy semmiről nem késtek le, az első körös méréseket azonban újabbak követik!

Az ülésen határoztunk ugyanis arról is, hogy javaslatomra Pesterzsébet Önkormányzata folytatja majd a méréseket és várja a pesterzsébeti lakók jelentkezését ezentúl is.

Az önkormányzat várja mindazok jelentkezését, akik a Határ út – Nagykőrösi út – Nagysándor József utca – Török Flóris utca által határolt területen laknak és hozzájárulnak ahhoz, hogy a Vegyiművek által okozott szennyezés felmérése érdekében az önkormányzat által megbízott cég mintát vegyen a kút vizéből, esetleg a talajból, a veteményeskertből.

A mintavétel és a vizsgálat térítésmentes, azt az önkormányzat finanszírozza.

Kérjük, mielőbb jelentkezzenek a mintavetel20@gmail.com e-mail címen NÉV, CÍM, TELEFONSZÁM megadásával!

Addig is a Határ út – Nagykőrösi út – Nagysándor József utca – Török Flóris utca által határolt területen azokat a fúrt kutakat -amelyekből eddig is csak locsolásra, kocsimosásra használható használható vizet nyertek (engedély nélküliek, vagy kismélységű talajvízkutak) – ezentúl se használják ivóvízként, gyermekek fürdetéséhez, saláták, dinnye, uborka és egyéb magas víztartalmú növények locsolására! Bár ez eddig is tilos volt, most fokozottan érdemes erre figyelni. Az ilyen kutak tulajdonosainak pedig kiemelten ajánlom, hogy jelentkezzenek a mérési programra.

Már júliusban is azt írtam: az előzetes becslések szerint a kármentesítés 10-20 évig is eltart. Hosszú munka vár tehát még ránk, a környezetvédelem iránt fogékony civilekre, aggódó dél-pesti szülőkre, nagyszülőkre, kerületi képviselőkre és hivatalokra. Folytatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük