A zebragyilkos buszsofőr legendája

Tavasszal a BKV ellenőrök erőszakos fellépései borzolták a fővárosiak kedélyét. A BKV júniusban a közfelháborodást kiváltó esetek miatt módosította szabályzatait. Az új rendelkezések a közterület-felügyelők hatáskörét tisztázták, a jegyellenőrök részére pedig viselkedési és öltözködési tilalmakat vezetett be. A szabályzatból azonban kimaradt a zebravadászat tilalma, így eshetett meg, hogy a BKK – buszvezetői kérésére – felmaratta az egyetlen gyalogátkelőt, amely akadálymentes megközelítést biztosított Pesterzsébet vasútállomásához és biztonságos gyalogos forgalmat biztosított a Duna-parti lakótelepek és sportintézmények és a centrum között.

Ilyen volt, ilyen lett:
2014-03-30 14.24.38.jpgblogra_1.pngMég 2010-ben a választások után kezdtünk bele a munkába barátainkkal, hogy elérjük: a Duna-partról baleset- és akadálymentesen megközelíthető legyen a centrum és a pályaudvar. Tíz éves restanciát akartunk gyorsan behozni.

Több éves küzdelem volt:

  • 2011 márciusában kezdeményeztem testületi ülésen, hogy a 119-es járatot cseréljék le alacsony padlósra, hogy a Gubacsi-lakótelepen élő idős nyugdíjasok és a Mediterrán lakóparkban lakó kisgyermekes szülők könnyebben eljuthassanak a városközpontba bevásárolni, a polgármesteri hivatalba ügyeiket intézni vagy akár az Ady Endre utcai Szakorvosi Rendelőbe.
  • 2012-ben, egy évvel később megvalósult.
  • 2013-ban megkezdték az akadálymentesített járdák kiépítését is a vasútállomás felé, gyalogátkelőhelyet azonban nem létesített a beruházó. A jóváhagyott kiviteli tervekben ugyanis nem szerepelt kijelölt gyalogos átkelőhely (felfestett zebra, helyi közvilágítással, jelző táblákkal), mert szerintük
    • A közúti forgalom sűrűsége nem indokolja, s amúgy is jól belátható.
    • A járda korláttal védett, amely meggátolja a gyalogost a közúton való körültekintés nélküli áthaladásban.
    • A járdán végighaladva van ideje a gyalogosnak megfontoltan körültekinteni.
    • Drága.

Október végén a blogon és a lakóparkban kérdeztem meg az itt élőket, szerintük fontos-e a zebra felfestése. A válaszadók 85%-a kérte a zebra felfestését. Ősszel tehát ez ügyben kétszer is megkerestem írásban a hivatalt, illetve a testületi ülésen szóban is jeleztem Szabados Ákos polgármesternek a lakók kérését. A Duna-parton élők sem hagyták annyiban a dolgot, s mozgalmat szerveztünk, a növekvő lakossági elégedetlenség pedig megtette hatását:

  • 2014 tavaszán a gyalogátkelőhelyet is felfestették.

Kicsit sárga, kicsit a kanyarban van, de a miénk –írtam akkor. Már az elkészültekor jeleztem, hogy a nekünk segítő szakértők szerint nem felel meg a szabványoknak, de ott élőként örültünk, hogy végre van zebránk. Az autósok is megszokták, az itt élők is biztonságban érezték magukat.

zebracsodor.jpgMajd jött a zebravadász buszsofőr és jelezte a BKK központjának, hogy lassítja a forgalmat. A BKK pedig kötelezte az önkormányzatot a zebra felmarására. Az itt élők véleményét pedig megint nem kérdezte meg senki, a Duna-parti gyermekek biztonságát felülírta a busz menetrend. Nem az átkelőhely áthelyezését kezdeményezték, nem a problémát szerették volna megszüntetni, csak a zebrát.

Az önkormányzat pedig a nyáron teljesítette az előírást és megszüntette a gyalogátkelőhelyet. Július elején ismételten kértem, hogy a Zodony utcában a BKK buszvezetőinek kérésére megszüntetett gyalogátkelő pótlásáról intézkedjen az Önkormányzat. Tegye meg a szükséges lépéseket, hogy minél hamarabb, legkésőbb iskolakezdéskor ismét biztonságosan közlekedhessenek a gyerekek.

Megérkezett a hivatalos válasz, melyben a Városfejlesztési-Közbeszerzési és Pályázati Osztály arról értesít, hogy legkorábban jövőre készülhet el a zebra. Felmarni elég volt pár óra, az új elkészítésére azonban több mint fél évet kell várniuk a Duna-parton élőknek.

Tárgy: Zodony utcai gyalogátkelőhely

 

„Tisztelt Képviselő Úr!

 

A tárgyban megjelölt üggyel kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatom.

A gyalogátkelőhely kiviteliterv-köteles, amelyet már megrendeltünk, a kiviteli terv elkészítésének határideje 2015. november 15.

A kiviteli terv és engedélyek birtokában leszünk abban a helyzetben, hogy a megvalósítást megkezdjük, azonban ez várhatóan csak 2016. évben történik majd meg, mivel a beruházás igen költségigényes és ebben az évben erre a kiadásra nem terveztünk előirányzatot.”

Ötödik éve nem sikerül megoldani tehát a problémát, s ráadásul most kettőt léptünk hátra, pedig feladat lenne még elég. A városközpont gyalogos megközelítése a Duna-partról ugyanis ma a vasútállomáson keresztül történhet, a felette található aluljárón át. Az aluljáró (melynek kezelője a BKK) világítása, lépcsőinek rámpanélkülisége, büdös és balesetveszélyes padlózata és omladozó vakolata a kerület egyik legrendezetlenebb közterületé teszi a helyet. 

Egy hozzászólás “A zebragyilkos buszsofőr legendája” bejegyzéshez

  1. Tárgy: zebra a buszmegállóhoz, mielött meghal valaki. Kedves zuglói illetékesek: Kassai tér 17, 25-ös busz megállója a toronyháznál az M3-asra ráhordó szervizúton. A kanyarból, a bokrok mögül előszáguldó személykocsik vezetői, különösen szürkületben, sötétben, nem látják, hogy emberek rohannak át az úton a buszmegállóhoz, mert jön a 25-ös, vagy az érkezők szeretnék elhagyni a járdaszigetet. Zebra nincs, ez a helyzet párját ritkítja a fővárosban. Kiszállhatna oda egy szakember és maga állapíthatná felelősséggel meg, hogy tényleg nem kell e ide egy zebra a megálló és a tér közé? Amíg nem történik baj. Üdvözlettel, egy Kassai tér-i polgár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük