De hiszen a feleségem!

nő 1.jpgElmúlt Nőnap, csattannak a pofonok

Idén a nemzetközi nőnap témája: a nők elleni erőszak megelőzése. Hamar túl tettük rajta magunkat. 

Tegnap délután siettem egy megbeszélésre, (érdekes volt a téma: a fővárosi rendezési tervről, településfejlesztésről szólt). A Kosutitól 30 méterre a 23-as megállójában hangos kiabálás fogad, emelkedő láb és ököl, ordítás, fájdalom és vér az egyik oldalon. Közöny, elforduló arcok a másikon.

Fényes nappal, Pesterzsébet sétálóutcájától nem messze, a legforgalmasabb buszmegálló mellett rendőrt kellett hívnom, hogy megállítsunk egy feleségét bántalmazó férfit. Egy párhónapos csecsemőjét babakocsiban toló édesanya az áldozat, a férfi bevet mindent, ami érveit alátámaszthatja: üt, rúg, üveggel csap-vág, ordít. Köszönet annak az apukának, aki lányával együtt szintén segítségért szaladt, együtt hamar megtaláltuk a rendőrjárőröket, akik megvédték a bántalmazott családot és igazoltatták a férfit.

Nehezen szabadulok a férfi első mondatától, amit az igazoltatáskor mondott:

– De hiszen a feleségem!

Az EU Alapjogi Ügynöksége által készített felmérés szerint az EU-ban minden harmadik nő volt már áldozata fizikai vagy szexuális erőszaknak, ami az esetek többségében hosszú távú fizikai vagy érzelmi következményekkel jár. De a probléma valódi súlya még feltáratlan, mivel sok erőszakos esetet nem jelentenek. A bántalmazott anya ebben az esetben sem tett feljelentést.

A buszmegállóban álló csendes, lehajtott fejű tömeg pedig jelzi, miért cselekednek hamisan azok, akik március 8-án szegfűt vagy nemzeti szalagos Balogh József matricás virágot osztogatnak, miközben a valódi problémákra nem adnak választ.

Pesterzsébet, én nem így szeretlek!

Változást Pesterzsébeten!

  • Mondjunk nemet a családon belüli erőszakra!
  • Alakítsuk családbaráttá a munkahelyeket, hogy ne kelljen választani: gyerek vagy munka!
  • Biztosítsuk az esélyegyenlőséget a munkaerőpiacon, ugyanazért a munkáért járjon ugyanannyi bér!
  • Több női politikust a kerületben is!

15.jpg/Virágültetés Pesterzsébeten./

 

48 hozzászólás “De hiszen a feleségem!” bejegyzéshez

  1. amikor ilyet látok mindig az jut eszembe, hogy nyilván fél évvel a gyerek megszületése előtt a férfi egy mintaférj volt, aki a tenyerén hordozta a nőt, és azért szült neki, mert ennél jobb apát nem talált volna. az ilyen sörösüveggel verések meg rugdosások és hasonlók mindig hirtelen a semmiből minden előzmény nélkül jelennek meg az amúgy mintaférfinak minősülő férfipéldányoknál. sajnálja őket aki rászorul.

  2. Mi az a családi erőszak? Az erőszak az erőszak.
    Milyen a családbarát munkahely? Játszóház van a gyereknek? Fejlettebb országokban nincs otthon évekig az anya a gyerekkel, a munkahely is jobban tolerálja. Miért kellene több női politikus? Több óvóbácsi nem kellene?

  3. a nők nevelése alapvető társadalmi érdek. jó lenne kicsit szélesebb látókörrel megközelíteni a problémát!

  4. @$$$=$$$: már ne is haragudj, hogy beszélsz te a férfiakról?! felháborító a modortalanságod! szomorú hogy egyesek nyolc általánossal blogolhatnak!

  5. @-JzK-: má akartam mondani, faszkalap nyávogó kis városi buzeránsok vagytok. észérvekkel megpróbáltok tárgyalni az évszázadokig -nagyon helyesen- félállatként kezelt nőkkel… ti nyomik!

  6. Hogy lehet ezt összehozni a nőnappal? Ráadásul a többséggel kapcsolatosan?
    A többség nem erőszakoskodik sem nőkkel, sem mással, és nyugodt környezetben ünnepli a Nőnapot. Amikor egy ilyen esetnél nem reagálnak az nem annak szól, hogy nem védik meg a nőt, hanem hogy egyáltalán nem mernek beavatkozni. Ha egy férfit vertek volna ott (akár a felesége, akár más), akkor is ugyanígy nem léptek volna közbe.

  7. @Barbaarb: kibaszottul elegem van abból, hogy a nők általánosítanak. ez a társadalmi jelenség a nőuralom felé vezet, a férfiak elnyomásához. bezzeg senki nem beszél a részegen ordibáló, magukból kikelt nőkről. nem beszél senki a milliónyi férfi lelkét megrontó cezaromániás nőkről, akik mindig megmondják a frankót, akik ugráltatják a családot, és a férjet mint mihaszna lényt tűntetik fel, miközben az éjt nappallá téve dolgozik és gondoskodik a családjáról! észbontó, ami történik, és a legtöbb férfi védtelenül áll a jelenséggel szemben, nem is veszi észre, mi is történik vele, csak annyit érez, hogy nem becsülik semmire és rosszul érzi magát hosszú évek óta!

  8. @$$$=$$$: ráadásul egyes népcsoporokban a férfi nevelése a szeretet jele. pl. ‘nem ver már a férjem, nem is szeret engem’

    természetesen a női agy nem tud a kulturális különbségekben rendet tenni, az antropológiáról ködösek az elképzelései. a lényeg az, hogy hőzönghessenek és vádaskodjanak!

  9. @$$$=$$$: Elvileg azért állampolgári kötelesség beavatkozni (rendőrt hívni) ilyenkor. Egyébként nem tudom én megtenném-e.

  10. @fogyasztói magastartás: és senki nem beszél a gyerekeket minden nap pofozó, rugdaló nőkről, a másik nőt agyon alázó, lelki és testi terrorizáló nőkről sem beszélünk. A Kis Bence Mostohájáról Pld.

    Emberek vagyunk. Elemünk az agresszió. De ez nem a férfiak sajátja. Mindig az erősebb terrorizálja a gyengét.

    Tenni kell a legkisebb agresszió ellen is!

    De önmagában az is agresszió, ha Pld a fèrfiakat vádolják.

    Mert Pld a legagresszívabbak a kisgyerekek… :///

  11. @fogyasztói magastartás:

    Na, pont ezt akartam mondani.
    A személyes ismeretségi körömben egyetlen férfiról se tudok, aki egy ujjal is nyúlt volna a feleségéhez.
    Ezzel szemben tudok mondani legalább 6-7 olyan nőt, aki rendszeresen terrorizálja a családját, veri a gyerekeit, vagy ami még rosszabb: azt érezteti velük, hogy nem szereti őket, ha nem azt csinálják amit ő akar. Akik azzal zsarolják a férjüket, hogy tönkreteszik a gyerekek életét, ha nem az történik, amit ők akarnak. Illetve olyanokat, akik effektív tönkre is teszik.

    Nem beszélve azokról a nőkről, akik otthon nyomják a valagukat naphosszat, bébiszitterrel és takarítónővel kidekorálva, de este 6kor már hívogatják a férjüket -akinek ezt az egész udvartartást valamiből finanszírozni kell- hogy “ezt már nem lehet bírni”, mert már 2 órája elment a bébiszitter, és most azonnal haza kell jönnöd.

    Vagy mit szóljunk azokhoz a nőkhöz, akik kihajítják a megunt férjüket, mint a kanapét lomtalanításkor, bírói segédlettel mindenéből kiforgatják, és a válóperről már egy másik pasival mennek haza?
    Hogy mindez mit jelent a gyerekeknek, ki a francot érdekel? Az én testem, az én életem, az én gyerekem, azt csinálok vele, amit akarok, nem?

    Mindezt csak azért, mert ezek a nők végtelenül frusztráltak, és nem hajlandók önmagukkal szembenézni.

    El tudom képzelni, hogy egy más társadalmi közegben, egy magasabb frusztrációs szint mellett a nők gyakrabban válnak családon belüli erőszak áldozataivá, mint a férfiak.
    Az én környezetemben ez egészen biztosan fordítva van, mégpedig nagyon aránytalan mértékben.

    A gond az, hogy azok a nők, akik a leghangosabban üvöltöznek a gender konferenciákon, nem a bántalmazottak közül kerülnek ki. Pont azok a leghangosabbak, akik otthon csákánnyal verik szét a családot és a gyerekeik lelkivilágát.

  12. tartok tőle, h csak olajat öntöttél a tűzre. nem lennék a nő helyébe, miután elköszönnek a rendőrök. ennél hatásosabb jól agyonverni az ilyen rohadékot.

  13. A szomszéd csaj egyedül neveli a 4-5? éves gyerekét. A gyerek a multkor nagy élvezetet talált abban, hogy egy kölyökmacskát felkapott, meglóbálta majd elhajította.

    levonhatok ebből általános következtetést a gyermeküket egyedül nevelő nőkről és gyermekeikről?

  14. @$$$=$$$:

    Pfff, remélem, hogy az eddigi hozzászólók csak a trollok magas arányát igazolják az interneten és nem a valós m.o.-i helyzetet tükrözik.

    Sokdollár: hogy a nők miért választják az ilyen férfiakat és miért nem hagyják ott őket a francba? Érdemes megnézni ezt a TED videót:

    http://www.youtube.com/watch?v=V1yW5IsnSjo

  15. @Brendel Mátyás: véggyed. én magamat védem a hülyéktől.

    @Sesquatch Hegyi: ez a videó arról szól, hogy szegény nő szerelmes, és azért maradt az idióta csávóval? érdekes vannak normálisabb emberek, akik nem maradnak együtt hülyékkel. nem tudom sajnálni a családi erőszak áldozatait. nagyrészt saját maguknak csinálják a bajt. a legjobb kifogás/magyarázat amin szoktam még röhögni mikor megkérdezik az ilyen szánalom nőket, hogy mért nem hagyják ott a palit, vagy hagyták már ott az első pofon után: “dehát szeretem! azthittem ilyen többet nem lesz és megváltozik! megígérte hogy nem csinál ilyet többet! stbstb.” lol.

  16. @Brendel Mátyás: Beszélsz már hülyeségeket!
    Egy nőnek nincs felelőssége a saját döntéseivel kapcsolatban.
    Aki ilyet felvet, az minimum hímsoviniszta!

  17. @álfirkász: Ha az oszlop mentális képességét és mozdulatlanság szerinted össze lehet vetni egy férfiéval, akkor igazad van. Persze lehetnek egyedek, akiknél az első pár perc értékelés nem hoz biztos eredményt, de a többség nem ilyen.

    Dollárok: örülök, hogy megértetted a videót. ami persze 15 perces, de te kb 1-2 perc alatt átláttad a velejét :). Igen. Szerelmes volt.

  18. @Brendel Mátyás: Úgy tudom, hogy egyenjogúság van.

    Egyébként mindenkit meg kell védeni, aki fizikai erőszak áldozatává válik.

    Nem a nőknek kell megvédeni, mert akkora egyenjogúság azért nincsen, hogy ne kelljen férfinak lenned.

  19. @Sesquatch Hegyi: Mert ösztönösen domináns hímre vágynak és csak a rózsaszín köd felszállása után jönnek rá, hogy ezzel egyéb – nem kívánatos – tulajdonságok is járnak.
    És mivel ma már a házasság közel sem a holtomiglan-holtodiglanról szól, könnyedén lelép, és még csak aggódnia sem kell, mert szinte mindent visz.

  20. Persze minden bántalmazott embernek jár a méltóság. De… Ha jól olvastam, a példád alapján egy feleségét bántalmazó férfira legalább kettő másik jut, aki kiáll a nő védelmében. Ebből nem lehet rendszerszintű következtetéseket levonni. Hasonlóképp, ha a bántalmazások többsége nem bejelentett, ez a minden harmadik nő áldozat állítás meglehetősen légbőlkapottnak hangzik.

  21. @burakefendi: A feminista kutatások már csak ilyenek, a lényeg hogy hangzatos legyen. Minden ötödikről indultak, aztán jött a minden negyedik, ma már minden harmadik. Nyilván kamu az egész, ha józan ésszel elgondolkodik rajta az ember, de eleve diszkriminatív a vizsgálat, ha csak a nőket vizsgálja e tekintetben.

  22. -“Mondjunk nemet a családi erőszakra!”
    Megjegyzem olyan nincs, hogy “Családi erőszak”. Szerintem a szerző a “Családon belüli erőszakot” akarta kritizálni.
    Amúgy meg ha annyit rugóztak már a cigány bűnözés, rasszista voltán. Akkor követelem a “Családon belüli erőszak” eltörlését, mert azt sugallja, hogy minden családban csak az agresszió leli fel a helyét a szeretet nem.

    -“Alakítsuk családbaráttá a munkahelyeket, hogy ne kelljen választani: gyerek vagy munka!”
    Ez gondolom a férfiakra is vonatkozik. Szóval számos olyan “férfias” állás van amikor az ember inkább otthon hagyja a gyereket, a gyerek érdekében. Tessék mondani egy szénbányát például, miként alakítanának át, úgy hogy a vájár is le tudná vinni a gyereké? Ha viszont a férfiakra nem vonatkozik, akkor a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás, hogy a férfiak bérét megduplázzuk és így a nőkön nem lesz döntési kényszer, hogy kötelező dolgozni, mert nincs elég pénz…

    -“Biztosítsuk az esélyegyenlőséget a munkaerőpiacon, ugyanazért a munkáért járjon ugyanannyi bér!”
    Ez már teljesült az EU-ban nem lehet különbséget tenni a bérezésekben a nemek szerint.

    -“Több női politikust a kerületben is!”
    Majd a szavazók eldöntik kedves demokraták, hogy kire szavaznak…
    Semmilyen diszkriminatív törvényt nem támogatok.

  23. “Mondjunk nemet a családi erőszakra!”

    Mondjál… De akkor már mondjunk nemet a betegségekre, fertőző vírusokra is, mondjunk nemet a szegénységre, mondjunk nemet a háborúkra, mondjunk nemet a cukrozott túrós tésztára és mindenre, ami nem jó. És akkor majd jó lesz.

    “Alakítsuk családbaráttá a munkahelyeket, hogy ne kelljen választani: gyerek vagy munka!”

    Oldják meg mások, hogy a kecske is jóllakjon és maradjon káposzta is!

    “Biztosítsuk az esélyegyenlőséget a munkaerőpiacon, ugyanazért a munkáért járjon ugyanannyi bér!”

    Már megvalósult. Állami szektorban egységes bértábla van, versenyszférában pedig mindenki olyan fizetést buliz ki magának, amilyet a képességei megengednek.

    “Több női politikust a kerületben is!”

    Ha majd a választók többsége úgy szeretné, akkor több lesz a női politikus. Csak nem diktatúrát szeretnétek építeni?

  24. @Mach Péter: Nem értem miként kapcsolódik a kommentáráradathoz a linkelt poszt.

    Mindenesetre azt azért tudni kell, hogy igenis sújtották komoly külső tényezők a magyarokat. Nyilván komoly hatása volt a mai rossz (?) helyzetünkre például az I. világháborúnak. Annak a háborúnak az egyik legnagyobb hatalom részeként vágtunk neki úgy, hogy a magyar miniszterelnök nem is akart a háborúba belemenni, de az osztrákok és a kisebbségi képviselők (amely kisebbségek a háború után szétszedték Magyarországot) leszavazták. A Monarchia a háborúban jól állt, hiszen az oroszokat lefegyverezték, amiben nyilván segítségükre volt az őszirózsás forradalom, de az aljas módon támadó olaszokat is legyőzték, na meg az időközben a konc reményében támadó Romániát is. Csak ugye a nagy szövetséges Németország annyira elbukta, hogy nem hogy a tervekhez nem tudta tartani magát (amit a Monarchia túlteljesített), de még jól el is verték őket.
    Úgyhogy azt hiszem, csak ebben az egy eseményben elég sok, komoly, tőlünk független esemény ártott az országnak, ami a jelenre is óriási mértékben kihat.

  25. @Barbaarb: nekem önmagában azzal nincs problémám, hogy mondanak egy sokkoló, ám nem hiteles számot, hogy egy létező problémára felhívják a figyelmet. Inkább az interpretálásával van. Egyébként is, maga az erőszak egy megfoghatatlan fogalom. Főleg, ha bevalláson alapul. Sose tudhatni, mi van a bevallás mögött. Egy nő, aki gyűlöli a volt férjét, utólag gondolhatja azt, hogy bántalmazva volt, holott semmi nem történt a valóságban. A problémakör sokkal mélyebb és összetettebb, mint ahogy azt elénk tárják.

    Egyébként ha feminista volnék, sértenének az ilyen írások, ahol férfiak a női egyenjogúságot egy kedves gesztusnak gondolják, amellyel megajándékozhatják a nőket. 🙂

  26. @Mach Péter:
    Igazad van, kollektív felelősség van, az összes férfit meg kell büntetni, amiért még mindig vannak, akik verik a feleségüket!

  27. @Barbaarb: én egyszer megtettem, hogy egy balesetet okozó (ott nem családon belüli erőszakról volt szó) gyalogost visszatartottam, hogy ne szökjön meg a baleset színhelyéről, majd hívtam a rendőröket.

    azok meg nem voltak hajlandók kijönni. ezt úgy kell érteni, hogy megmondták a telefonba, hogy nem jönnek. ezek után én égtem, mint a rongy, hogy miért állítom meg a parasztot, aki miatt többszázezres kár keletkezett.

    többet nem teszem.

    egyébként meg olyan felmérések szerint, amiket nem nők csináltak, a családon belüli erőszak áldozatai között sokkal több a férfi, mint a nő. csak a kedves politikusoknál max. az üti meg az ingerküszöböt, ha egy nőt véresre ver a vak komondor, az nem, ha előtte a nő évekig pszichológiai terrort követett el a férje ellen.

  28. @Bambano:

    Az utolsó bekezdés természetesen nem igaz.

    Statisztikailag több a női, mint férfi felnőtt áldozat ebben az esetben.

    De a posztom elsősorban a nők elleni erőszakról szólt és a közönyről.

  29. @burakefendi: “nekem önmagában azzal nincs problémám, hogy mondanak egy sokkoló, ám nem hiteles számot, hogy egy létező problémára felhívják a figyelmet.”

    Nekem azért van bajom vele. Nagyon nem oké azért hazudozni, hogy valamire felhívják a figyelmet. Pláne úgy, hogy ezzel emberek egy csoportját kollektíven mocskolják és megbélyegzik.
    Ha azt mondanám, hogy az anyák 50%-a rendszeresen veri a gyerekét, az elfogadható lenne? Persze lehet, hogy az 50% egy kicsit sok, de én csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy szerencsétlen, védtelen gyerekekkel milyen szörnyűségek történnek.

    Nekem konkrétan már a tököm kivan vele, hogy minden napra jut valami egetverő bullshit gyűjtemény arról, hogy a nőknek milyen kurva rossz.

  30. @Mach Péter: “Statisztikailag több a női, mint férfi felnőtt áldozat ebben az esetben.”

    Statisztikailag persze, hogy több lesz, mert egy bántalmazott férfit (mindegy, hogy fizikai vagy pszichés) még statisztikába sem vesznek, olyan mértékű a közöny irántuk.

    Ha majd megtalálom, akkor belinkelem azt a videót, amiben egy férfi és egy nő színész játszotta a családi drámát az utcán, úgy, hogy fizikai erőszakig fajult a dolog. Ha a férfi ütötte a nőt, akkor többen odamentek segíteni és a rendőrséget is hívták, ha a nő ütötte a férfit, akkor volt olyan járókelő, aki nem, hogy leszarta, de még örült is a látottaknak, hogy egy nő odacsapott a férfinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük