Győztek az Ábrahám Géza utca lakói, megállították a narancsos úthengert

Köszönet a bátraknak!

Egy utca lakói megállították a FIDESZ úthengerét, nem engedték, hogy a fejük felett döntsenek, véleményük nélkül átnevezzék az utcájukat.

Tavaly decemberben a többségi GŐZGÉP frakció úgy döntött nem kíváncsi az utcában lakók véleményére, tőlük függetlenül dönt két utca átnevezéséről. Az Ábrahám Géza utca és a Pirók Gyula utca átnevezésének kezdeményezéséhez semmilyen indoklást, vagy előzetes lakossági felmérést nem csatoltak. Nem baj, megtettük mi, személyesen felkerestük a kérdőíveinkkel és szórólapjainkkal az Ábrahám Géza utca lakóit. Az utcában élők pedig nem csak felháborodtak, hanem tettek is azért, hogy figyelembe vegye a városvezetés a véleményüket.

blogos 6.pngA szervezett lakossági tiltakozás, aláírásgyűjtés hatására a városvezetés visszakozott és módosította határozatát.

Az előző döntést meghozó FIDESZ frakció javaslata alapján a testület “felfüggesztette” tavalyi döntését, az új határozat szerint az Önkormányzat állásfoglalást kér az MTA-tól és amennyiben a két névadó nem minősül az önkényuralmi rendszer felépítésében és működtetésében részvevő személynek akkor az utcanevek megváltozatásáról szóló határozatát visszavonja.

Nos, december hatodikán a Mikulás nem kerülte el az utca lakóit sem. Bátor kiállásuk, a civil öntudat jutalma nem virgács, hanem a teljes győzelem lett. A polgármesteri beszámolóba csempészve az alábbi határozatot hozta a testület:

Határozat:

Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete

1./ a 248/2012. (XII. 6.) Ök. sz. határozatát visszavonja

2./ utasítja a polgármestert a szükséges intézkedések megtételére.

Felelős: Szabados Ákos polgármester

Határidő: azonnal

A határozathoz szűkszavú indoklást is csatoltak: A Fővárosi Közgyűlés 1356/2013. (IX. 3.) Föv. Kgy. h. számú határozatára, valamint a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalására tekintettel kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy vonja vissza a 248/2012. (XII. 6.) Ök. sz. határozatát.

Klasszikust idézve: Na elég a színházból gyerekek! Hát minél jobban mentitek, annál jobban bemártjátok magatokat!

Az ügy elindítójaként, örülök, hogy sikerrel járt kezdeményezésük, hogy az itt élők dönthettek közvetlen lakóközösségük ügyeiben, hogy az Önök véleményük számított. Örülök, mert sikerült olyan döntést hoznunk, amellyel az itt élők is azonosulni tudnak és elfogadják azt.

Ezúton is gratulálok a két utca lokálpatrióta közösségének!

Mi is történt?

tizedes.jpgTavaly decemberben a többségi GŐZGÉP frakció úgy döntött nem kíváncsi az utcában lakók véleményére, tőlük függetlenül dönt két utca átnevezéséről. Az előterjesztés apropója az volt, hogy a Fővárosi közgyűlés elé került egy előterjesztés hogy ezentúl fővárosi hatáskörbe kerüljön valamennyi közterület megváltoztatása. A nagy sietségnek köszönhetően elmaradt az ott élők értesítése és a velük történő egyeztetés is. Az Ábrahám Géza utca és a Pirók Gyula utca átnevezésének kezdeményezéséhez semmilyen indoklást, vagy előzetes lakossági felmérést nem csatoltak. Nem baj megtettük mi, személyesen felkerestük a kérdőíveinkkel és szórólapjainkkal az Ábrahám Géza utca lakóit. (Külön köszönöm Gergely Laci zöld aktivista barátomnak, aki a munka dandárját végezte.)

S megkérdeztük őket:

 • Tudja-e, hogy az Ön utcáját át kívánják nevezni? (A FIDESZ frakció kezdeményezésére Ábrahám Géza utcáról Álmos vezér utcára.)
 • Tudja-e, hogy emiatt önnek határidőre ki kellene cserélnie a lakcímkártyáját, és egyéb teendők, költségek is felmerülnek?
 • Tudja-e, hogy ennek mekkora költségvonzata van az Ön és Pesterzsébet Önkormányzata számára?

Nos, természetesen nem tudták. Hiába mentünk el zöld aktivistákkal a testületi ülés előtt és szórtunk szórólapokat az utcában – ha már az előterjesztő FIDESZ-frakció nem értesítette az ott élőket -, hiába egyeztettünk a lakókkal, akik nem támogatták az átnevezést.

Részlet a jegyzőkönyvből:

Mach Péter: …A legnagyobb gond az, hogy nem kérdezték meg az utcákban élőket. Végigjárta az Ábrahám Géza utcát, kiszórt szórólapokat, megkérdezték, hogy tudnak-e arról, hogy az utcájukat át kívánják nevezni, tudják-e, hogy ezzel milyen feladatok lennének, illetve tudják-e, hogy ennek mekkora költségvonzata van az állampolgár, az önkormányzat, vagy az állam számára? A legmegdöbbentőbb az volt, hogy az utca lakóit nem keresték meg, úgy döntenek ebben a kérdésben, hogy nem tudják mi az ott élők véleménye. Személy szerint nem kapott reprezentatív válaszokat, de a lakosság többségének az volt a véleménye, hogy csak akkor tudnák elfogadni azt, ha mind a helyi vállalkozókat, mind az ott élők költségeit átvállalná az önkormányzat, alapvetően pedig amúgy sem támogatják az átnevezést…

Hiába kértem, hogy gondoljuk át és az ott élők véleményét becsatornázva hozzunk róla később döntést. A FIDESZ-frakció hajthatatlan volt. Az utcában élők azonban végre nem csak felháborodtak, hanem tettek is azért, hogy figyelembe vegye a városvezetés a véleményüket. Aláírást gyűjtöttek és az aluszékony MSZP frakciót is sikerült megnyerniük, hogy támogassák őket, ők pedig végre kitörölték a csipát a szemükből és készítettek egy új előterjesztést. Február 14-én így újra napirendre került tehát újra a kérdés.

A testületi ülésre számos ott élő polgár is eljött, hogy hangot adjon véleményének. A testületi ülésen tehát az utcában lakók képviselői is elmondhatták véleményüket. A vita során ellenzéki képviselőtársaimmal elismételtük a már decemberben is ismertetett véleményünket arról, hogy a döntés elhamarkodott és hibás volt.

kosuti.jpgAz ügy elindítójaként, elmondtam örülök, hogy egy valódi lakossági kezdeményezés indult el azért, hogy az itt élők dönthessenek közvetlen lakóközösségük ügyeiben, hogy az ő véleményük számítson. Engem meggyőztek érveik és elszántságuk ezért támogatom őket. Elmondtam, mi olyan Pesterzsébetet szeretnénk teremteni, ahol rendszeres, érdemi és döntésképes helyi véleménynyilvánítások, szomszédsági kerekasztalok, és a részvételi költségvetés intézményein keresztül a lakosság bevonásával születnek meg a fontosabb döntések. Mi olyan Pesterzsébetet szeretnénk teremteni, ahol utcákat nem az ott lakók megkérdezése nélkül kívánnak átnevezni.  Mi érdemi párbeszédet szeretnénk a kerület polgárai, a választott döntéshozók és azok végrehajtói között!

blogos 2.jpgA nagyméltóságú helytartótanács sápadt vala és reszketni méltóztatott, és ötpercnyi tanácskozás után mindenbe beleegyezett. A vita végén 5 perc frakciószünetet kért a FIDESZ-frakció, majd az egyeztetés után a többségi frakció véleményét Kaiser György képviselő foglalta össze a vita végén. Elismerte, hogy az eredeti előterjesztésük nem volt kellően előkészítve és nem voltak megkérdezve az ott lakók. Ennek ellenére úgy gondolja előterjesztésük jóhiszemű volt.

Majd a FIDESZ frakció javaslata alapján a testület “felfüggesztette” tavalyi döntését, az új határozat szerint az Önkormányzat állásfoglalást kér az MTA-tól és amennyiben a két névadó nem minősül az önkényuralmi rendszer felépítésében és működtetésében részvevő személynek akkor az utcanevek megváltozatásáról szóló határozatát visszavonja.

Nos, az állásfoglalás megérkezett, 2013. december 5-én Pesterzsébet Önkormányzata pedig határozatát visszavonta.

Köszönet a bátraknak!

Önök bebizonyították: nem dönthetnek a fejünk felett, a részvételünk nélkül!

70 hozzászólás “Győztek az Ábrahám Géza utca lakói, megállították a narancsos úthengert” bejegyzéshez

 1. Gratulálok! Követendő a példájuk minden területen. Nem félni kell tőlük és meghunyászkodni, hanem bátran eléjük állni, hogy megállítsuk az eszeveszett rombolásukat.

 2. Azért egy ilyen hosszú posztban lehetett volna egy-két mondatot ejteni arról is, hogy ki volt Ábrahám Géza és Pirók Gyula, illetve milyen konkrét (vélt vagy valós) indoka merült fel az átnevezésnek.

 3. @Shörluck Homles: Az indok? Ezt én lázas semmittevésnek szoktam hívni. Az utca átnevezéshez ugyanis bárki ért, az érdemi munkához már nem annyira. Szerintem bőven lett volna más tennivaló is mielőtt valamelyik megbízott közszolga az utcák átnevezésével cseszné el a saját és az állampolgárok drága idejét. Remélem lesz folytatása az ügynek és az értelmi szerzők megkapják méltó büntetésüket. Ne legyen már ez egy következmények nélküli ország!
  A polgári kezdeményezőknek meg respect! Még sok ilyen kellene Magyarországon!

 4. Egyébként a sikeres civil összefogásnak csak gratulálni lehet, de abban is lehet valami, hogy Ábrahám Gézát nyugdíjba akarták küldeni (ld.: mimicsoda.blogspot.hu/2007/07/prily-jkely-lajos.html). Lehet, hogy “nem minősült az önkényuralmi rendszer felépítésében és működtetésében részvevő személynek”, de azért valószínűleg maradhatunk abban, hogy az 1990 előtti rendszernek fontos volt a személye. A cikk pedig úgy lett volna kerek, ha ezt sem hallgatja el.

  Félreértés ne essék, a mi településünkön is van még olyan utcanév, amit az MTA megfelelő bizottsága elé lehetne terjeszteni, ha volna olyan ember, aki ragaszkodna ehhez, s abban az esetben én is hasonlóan harcolnék, mert a helytörténetben “kommunista” volta ellenére is értékes személyről lenne szó. Úgyhogy még egyszer gratulálok a civil összefogásnak.

 5. A “szokásos”. Komcsiknál “civil összefogás ereje” nem komcsiknál náci.

  Eleve mindenhol a lakókra bíznám, ha az utca neve politikai személyiség, döntsék el ők. Lehetne lenin utca, de Hitler utca is.

  A többi pedig kinyalhatja.

 6. a lakosokat avval a dumával etették, hogy azonnal át kell irniuk/cserélniük minden igazolványt ha uccca néváltás leszen

 7. @Shörluck Homles: ” Ábrahám Géza

  Ábrahám Géza (Bp., 1913. febr. 2. – SZU., 1943): lakatos. Lakatos mesterséget tanult. Részt vett Pesterzsébeten a Kommuista Ifjúmunkás Szövetség munkájában. Röplapok és az Ifjúmunkás c. lap terjesztése miatt két és fél hónap bûntetést szabtak ki rá. A 30-as évek végén kapcsolatba került Kulich Gyulával és Schõnherz Zoltánnal. Letartóztatták (1940). A sopronkõhidai fegyházból a keleti frontra került. Az egész századdal együtt 1943-ban kivégezték. – Irod. Köves Judit: Közkatonák (Népszava, 1961. 79. sz.)”

  Mi ezzel a probléma? Feltéve ha igaz. De miért ne lenne az?
  Az illető 1943-ban elhunyt. Mi zavarja a fideszeseket? Ja, ott a szövegben, hogy kommunista, a vörös posztó? Fingjuk nincs ezeknek a megélhetési tetveknek a szó jelentéséről. Összemossák a kádár rendszerrel és ami előtte volt 1949 után. Pedig ami akkor volt annak semmi köze nem volt se a kommunizmushoz, se a szocializmushoz. Ahogy a fidesznek se a fiatalsághoz és a demokráciához.
  Csak azért mert pár megélhetési az eszméket, szavakat kisajátítja a saját céljai eléréséhez még nem a szavakra kéne haragudni. Inkább azon kellene agyalni, hogy soha többé még egy olyan rendszert mint a kádári volt. Ahol voltak egyenlőbbek, az állam megmondta hogyan élj és a haverok érvényesültek…

 8. @♔bаtyu♔: Na és kisfácán! Te a lenin utcát vagy a hitler utcát választanád?
  Ne fáradj a kérdés költői, mellesleg el is árultad magad, ismerünk mint a rossz pénzt. Nem gondolkodtál már másik nicknéven? Ne válaszolj erre se! Muhaha!

 9. “Elmondtam, mi olyan Pesterzsébetet szeretnénk teremteni, ahol […] a lakosság bevonásával születnek meg a *** fontosabb *** döntések.” Muhaha, fontosabb? A történettel alapvetően egyetértek, főleg, h a nyáron megtapasztalhattam a pesterzsébeti okmányiroda csodáit (bejelentkeztem a kerületbe, azt csak abban a helyi f*sban lehet), de ilyen győzelmi jelentést összebarkácsolni egy utcaátnevezésből… behalok. Lehet összetöröm az illúziókat, de közlöm, h csak és kizárólag azért sikerült a dolgot megakadályozni, mert totálisan súlytalan a történet; a FIDESZ azért visszakozott, mert ennyire felesleges dologért nem áll bele a választások előtt konfliktusba. Ennyi meg egy bambi, fontos dologban a lakókkal együtt kukáztak volna minden LMP-st.

 10. @Shörluck Homles:

  Mindketten baloldali aktivisták voltak, az MTA állásfoglalása (vajon miért is tűnt el a honlapjukról) szerint “nem minősült az önkényuralmi rendszer felépítésében és működtetésében részvevő személynek” egyikük sem.

  De, mivel ez már a negyedik bejegyzésem az ügy kezdete óta, csak ismételni tudom:

  – ha az ott élők közössége, szerette volna megváltoztatni az utca nevét, mert…
  – ha a FIDESZ-frakció egyeztet az ott élőkkel a benyújtás előtt,
  – ha az előterjesztő tart egy lakossági fórumot az ügyben
  akkor érdemi vita folyhatott volna a két személy megítéléséről, így nem.

 11. Egyfelől az önkormányzat eljárása tényleg ostoba volt. Mifelénk is volt két utca-átnevezés hasonló okokból, itt az önkormányzat először felhívást tett közzé az új névötletekre, majd külön-külön lakossági fórumra hívta a lakókat, s ott eldönthették, a befutott ötletek közül mi tetszik (amúgy két virágnév nyert). Másrészt viszont a posztban említett kérdések ugyanolyan ostobák. Hazugság, hogy a névváltoztatás miatti okmánycsere költségét a lakóknak kell viselniük, s az is, hogy ez az illető önkormányzatnak kerülne pénzébe. Szóval két ostoba, demagóg banda közül az egyik örülhet… gratulálok.

 12. Ki vezette meg a helyi önkormányzatot?

  Átnevezni a haladó szellemű Ábrahám Géza utcáját a kommunista, szélsőséges Álmos Vezérre?

  Ezek nem tudják mit beszélnek. A törzsközösséget is vissza akarták hozni a helyi komcsik?

 13. Na most itt nem a fideszt kellett legyőznötök, hanem az eszetlen “hatósági” bürokráciát. Ennek gratulálok.

  Anno még az “átkosban” nálunk is átkeresztelték az utcát, jobban mondva egy másik utcához csatolták, annak minden nyűgét ránk lőcsölve tehát nem csak most van ez az agymenés.

  Hülyék és bürokraták mindig is voltak és sajnos lesznek is.

 14. Biztos Lágymányos is bolsikommunistaönkényuralmirendszer működtető volt, ezért kellett átnevezni a hidat. De ha már a híd átnevezésre került, akkor a “róla” elnevezett városrész miért nem lett pl. Rákóczi-falva…?

 15. @Sir Galahad: Okostóni! Ha megváltozik egy utca neve akkor ki a tököm viseli az okmánycserék költségét? Ki fizeti ki nekem a kiesett munkaidőmet? A szabadságomat? Az egyéb kellemetlenségekről nem is beszélve? He? Komolyan érdekelne.

 16. @kovi1970: Szerintem ajánlott levélben elküldik az új lakcímkártyát a lakcímedre. Az más tészta, hogy mehetsz bankba, biztosítóhoz, tököm tudja hova változtatni, mert ugye ilyen súlyú dolgot telefonon nem lehet.

 17. @Sir Galahad: Még ha költséget nem is keletkeztet közvetlenül, pont elég, hogy minden sóhivatalban cseszheted az idődet, sorban állással és a bürokraták minden hülye kérésével…..

  Mondjuk én már régen megtettem volna, hogy 1, azaz egy plasztiklapon ott lenne minden adatunk és nem kéne mindenféle sóhivatalba járkálnunk, ha valami adatunk változik. Ja igen, hogy akkor a sóhivatalok 90%-át be lehetne szántani és 20%-ra nőne a munkanélküliség.

 18. @kovi1970: …és éppen ezért nem célszerű politikusról sem közvetlenül a halála után bármit is elnevezni. Nyolcvan évre titkosítják a disznóságaikat, ezért talán 100 év türelmi idő elegendő. Ha a hálás utókor akkor is keresztelni akar, hát tegye. De csak közmegegyezéssel. És ott, ahol a közönség a költségeket is vállalja.

  Az említett eset pedig legyen mementó! Mint ahogy lehetnének a lenin és hitler utak is az addig regnáló adminisztrációk örök gyalázatára!

  Mert amíg segg lesz, addig akad bele nyelv is.

 19. Encsuldi. ngzíbitte, de ilyen esetben a lakcímkártyát ingyér cserélik minden prolinak és ki is postázzák.
  Bjádövéj, Pirók Gyula az vajon k?

 20. @mergo: Rákóczifalva létező helység: http://www.iranymagyarorszag.hu/terkep/rakoczifalva 😀
  De abban egyetértünk, hogy felesleges önigazolások ezek az átnevezések. (Bekerülnek a történelem könyvekbe, hogy ők nevezték át adott objektumot, utcát, bármit. A baj csak akkor lesz, amikor őket is kitörlik a történelem könyvekből. Persona non grata cimkével)

 21. @Sir Galahad:

  Az egyetlen kérdés,amire érdemi választ kaptak a testületi ülésen a lakók (mivel ott is feltettem azokat), sőt (bár az eredeti javaslat 2012-es volt) 2013-ban valóban költségmentes lett az átírás az okmányokon.

  Bár jelzem a kisvállalkozásoknak ilyenkor nem kevés munkával jár elintézni a változással kapcsolatos teendőket.

  Csak ismétlem, ha előtte ezt egyeztetik az utca lakóival és elmondják ez mivel jár, akkor…

 22. @sasszembrigád: Én is csak gratulálni tudok! Sikerült megállítani ezt az eszeveszett rombolást, amivel olyan értékes emberek nevét próbálták kiradírozni a köztudatból, mint a közkedvelt Ábrahám Géza és a méltán népszerű Pirók Gyula, és olyan jobboldali kurzusfigurákkal helyettesíteni őket, mint Álmos vezér. Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni. Mi jöhet még? A troli helyett is villamos fog járni?

  Egyébként tudja valaki, ki volt Pirók Gyula?

 23. @kovi1970:
  Ábrahám Géza komenista is volt, zsidó is volt, és ezek át akarták nevezni? Megláccik hogy tombol itt a zantiszemitizmus. Szerencsére a “civil összefogás” (szívesen megnézném azokat, akik mögötte állnak) útját állta

 24. Mi volt az utca neve, mielőtt elnevezték Ábrahám Gézáról?

  És ki volt az a Madárnevű Gyula?

 25. Fölteszem, nálunk boldogabb, polgárosultabb öntudatú népeknél még a lakcímkártya-macera sem elég indok arra, hogy fönntartsák egy önkényuralmista agitátor emlékét. Legalábbis sejtem, hogy pl Berlinben nagyítóval, mit nagyítóval, mikroszkóppal sem lehet Horst Wessel straßét találni, és ez nyilván így is van jól. Who the fuck is Ábrahám Géza emlékezete viszont a megvezetett erzsébeti prolik jóvoltából fennmarad, amíg világ a világ. A tiétek. Legyetek rá büszke! 🙂

 26. Ábrahám Géza? Melyik? A kommunista a 20-30-as évekből vagy a lepkész tudós? Netán a focista, akit “Száraz” becenevén ismertek?

  Persze mennyivel jobb lett volna átnevezni az új “nagyonnemzeti” kamu-légitársaság egyetlen gépének nevére. Éljen A’lmos vezér!

 27. Egyébként meg tényleg legjobb volna az utcák elnevezését a helyiekre bízni. Akkor kijönne például sok Énittlakom utca, vagy Reklámotnedobjanakbe utca

 28. @Ambiorix: “Fölteszem, nálunk boldogabb, polgárosultabb öntudatú népeknél….” …fel sem merül az utcanevek átkeresztelési kényszerének lehetősége! Ugyanis nincs rá ok. Az új adminisztrációnak nem kell és nem is érzik szükségesnek az előző garnitúrák nyomait eltüntetni. Mint mondjuk Londonban a kocka taxi, vagy Trafalgar square.

  Budapestnek meg bőven van olyan lakosa, aki soha el nem költözött, mégis már vagy négy különböző nevű utcában lakott.

 29. Ha holnap arra járok, és random megkérdezek pár ott lakót, tudni fogják, hogy ki volt az utcájuk névadója? Mert ez még Kossuth és Petőfi esetén is necces kérdés manapság. Az emberek ragaszkodását valami megszokotthoz forradalmi tettnek beállítani szánalmas.

 30. Na ezaz, alapvetően valaha élt személyről elnevezni valamit is igen kérdéses bármikor is. De hát így “tisztelgünk” előttük. Vajon Orbán Viktor utca vagy Gyurcsány Ferenc tér mikor lesz? (Remélem míg élek nem.)
  Mondjuk az is foglalkoztatott egy ideig, hogy volt-e nálunk olyan település ahol nem volt Leninről elnevezve valami?

 31. @Ambiorix: Volt 90-től 94-ig egy jobboldali kormány, és egy utcaátnevezési dömping. Akkor kellett volna ezt egyszerre levezényelni, de valószínüleg ők se tartották fajsúlyos szerepű figurának ezt a két embert (meg az utcákat). Arról nem is beszélve, ha szarban van az ország anyagilag (persze csak az elmúltnyócévnek köszönhetően), akkor ez az utolsó amivel foglalkozok, illetve csesztetem a lakosságot.

 32. @Ambiorix: Hát, Horst-Wessel-Straße az éppen nincs, de a DDR-időkre azért pár közterület neve emlékeztet. A Karl-Marx-Alleet a berlini szenátus nem engedte átnevezni 93-ban. Pár szép találat Berlin környékéről: Wilhelm-Pieck-Straße (Petershagen és Velten), Leninstraße (Nauen).

 33. @ledo76: A nyakig a szarban stimmel, de az volt az elsők közt, hogy a Moszkva teret Széll Kálmánra visszakereszteljék. Valóban ez volt a legégetőbb.

  “Budapesten 1951-ig tér viselte a nevét, amikor az akkori kommunista vezetés a közterület elnevezését Moszkva térre változtatta. A Fővárosi Közgyűlés 2011. április 27-ei ülésén javasolta a Földrajzinév-bizottságnak, hogy a tér elnevezését változtassa vissza Széll Kálmán térre. Május 12-én hivatalosan is átnevezték.”

  Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Széll_Kálmán

 34. @É2I: “Mondjuk az is foglalkoztatott egy ideig, hogy volt-e nálunk olyan település ahol nem volt Leninről elnevezve valami?”

  Ha egy porfészeknek volt legalább három utcája, akkor azok a Kossuth-lenin-Rákóczi triumvirátus neveit viselték.

  Belegondolni is rémes, hogy csak az elmúlt évszázadban mi pénzt emésztett fel erre az adminisztráció. És még gengszterváltás sem kellett hozzá. Az egyik komcsi váltotta a másikat, mégis név- és szoborirtás járt vele.

  Retusálás. Komoly hagyományai vannak a történelemhamisításnak: a csoportképen végül csak sztalin maradt. Vagy később lenin. A többit meg majd elfelejtik. Mert el kellett felejteni.
  Mint a rákosit is. De a plebsz fegyvere a gúny. És az tud csak igazán fájni!
  Amikor a 60-as években a Rákosi Gyuszi gólt lőtt, felzúgott a “P” szektor; él-jen ráko-si! él-jen ráko-si! És még gumibotozni sem lehetett érte!

 35. Összegezve: a “””zöld””” aktivisták megmentették két senkiházi kommunista emlékét.

 36. @kovi1970: Ha amiatt változik meg az utcanév, hogy korábban önkényuralmi rendszerhez köthető személy nevét viselte, a csere díjmentes, a költségeket az állam állja. Az okmányirodai ügyintézés idejét természetesen külön nem fizeti ki neked senki, de más hivatalos ügyek intézését se.

 37. @Mach Péter: Tehát: 1: magad írod, hogy “2013-ban valóban költségmentes lett az átírás az okmányokon.” 2. Feltételezem, hogy ha tavaly decemberben találta ki az önkormányzat a névváltoztatást, a szórólapozás stb. már idén történt, ehhez képest ott van a szórólapon az félrevezető kérdés, hogy “Tudja-e, hogy ennek mekkora költségvonzata van az Ön és Pesterzsébet Önkormányzata számára?”. Azzal együtt, hogy a hozzászólásomban igazat adtam a szervezőknek a tekintetben, hogy célszerű lett volna megkérdezni a lakókat, továbbra is kíváncsi volnék, miért kell a lakókat ostoba demagógiával riogatni?

 38. @Sir Galahad: Ne csodálkozz, hogy hazugságokkal traktálták atz embereket, hiszen baloldaliak, tehát hazudnak. Nem kétlem, az önkormi nagy marha volt, hogy átlépett a lakók feje felett; ekkor ugyanis nem lett volna esélye a balodalnak hergelésre.

 39. @Mach Péter: Pedig ez történt, kiálltatok 2 komcsi aktivista emléke mellett. Gondolom, kiállnátok két nyilas aktivista emléke mellett is, ugye?

 40. @Sir Galahad:

  2:
  Rosszul feltételezi ;-).

  Mi az első tavaly decemberi önkormányzati döntés előtt szórólapoztunk.
  Pont arról szólt a kezdeményezésünk, hogy a testületi ülés előtt megkérdezzük a lakókat, ha már az előterjesztő “elfelejtette”.

  Akkor született a válasz is a hivatal részéről, ahol az okmányok cseréjéről adtak tájékoztatást.

  Utána már az utcában lakók gyűjtöttek aláírást.

 41. @Sir Galahad: > valóban költségmentes lett az átírás az okmányokon

  speciel engem abszolut nem erdekel a nehanyezer forintos koltseg. ami erdekel az a raforditott ido. egy nyomorult lakcim ezer helyen regisztralva van es naivitas azt hinni, hogy ezek automatikusan update-elodnek. konyvet a shopline-rol, bort a bortarsasagtol szallittatok haza. kavekapszulat a nespresso-tol. egymillio helyen rogzitett a cim, bankban, repulotarsasagnal … boritekolhato a kellemetlenseg. lehet, hogy 10 ev mulva, amikor egy szamitogep legmelyerol elokerul a regi cim, de mar senki nem emlekszik arra.

  szoval a praktikus okok amellett szolnak, hogy ne legyen nevvaltozas. termeszetesen abszolut elfogadhatatlan neve nem lehet egy kozteruletnek, de pl. a moszkva ter miert lenne az? Parizsban nem az a sebastopol? marx nevevel mi a baj? nekem ad abszurdum meg lenin is belefer, persze nem leningrad, vagy leninvaros. de ha a lakok cikinek erzik legyen atnevezve. ha a lenin utcaban laknek en is az atnevezesre szavaznek.

  de pl. a roosevelt terrel mi a franc problema volt? ferihegy detto. moszkva ter abszolut jo elnevezes. a nov 7 -> oktogon, felszab ter -> ferencziek dere ok, rendben van. a 2. xy papa ter viszont szanalmas seggnyalas es megfelelesi kenyszer eredmenye.

 42. @Amatőr:
  “Mint a rákosit is. De a plebsz fegyvere a gúny. És az tud csak igazán fájni!
  Amikor a 60-as években a Rákosi Gyuszi gólt lőtt, felzúgott a “P” szektor; él-jen ráko-si! él-jen ráko-si! És még gumibotozni sem lehetett érte!”

  Na ezt nem is ismertem, köszi 😀 Azért tud ám a nép gonosz lenni.
  Hofi jutott róla eszembe, amikor egy előadása végén megszűnni nem akaró vastapsot kapott. Majd beszállt ő is a tapsba az “Él-jen Rákosi! Él-jen Rákosi!” rigmussal valahogy hamar befejeződött a vastaps 🙂

 43. @DFK: Labancországban Bécs egyik kerületének egy részét pedig “St. Marx”-nak hívják. “Sankt Marx” – büdös kommunisták azok ott mind! Meg nyilván zsidók is, mert az már csak úgy szokott lenni.

  *Irónia off*
  (Egyébként a Markus ==> Marks ==> Marx szó már a 13.-14. század környékén felbukkant és egy azon a környéken épült kápolnára utal. Azért viccesen hangzik, hogy Bécs szentté avatta Marxot…)

 44. A poszt hangvétele gyomorforgató, triumfáló, miközben szó sincs végleges győzelemről. Az sem véletlen ugyanis, hogy a szórólapon meg sem próbálták védeni Ábrahám Gézát és Pirok (sic!) Gyulát. Megragadtak két súlyos demagógiánál: “megkérdezésetek nélkül akartak dönteni” – “pénzetekbe, időtökbe fog kerülni az utcanév-változtatás”. Primitív emberek pontosan ezen az alapon szívesen élnének Rákosi és Hitler utcában is.
  Ábrahám Géza az utcanevet azért kapta, mert kommunista volt. A törvény az önkényuralmi rendszer kiépítőit és fenntartóit fosztja meg az utcanév jogától. Ábrahám tehát kommunista, de mint utcanév maradhat. Pont.

  Pirok Gyula esete egészen más. Nem véletlen, hogy nem találjátok meg a neten, és kénytelenek lesztek könyvtárba menni. Meg fogtok lepődni. Ha máson nem, azon, hogy demagógul felheccelt primitívek olyan emberhez ragaszkodnak, akinek működéséről a leghalványabb sejtelmük sincs.

 45. @É2I:
  Az én urnafeliratomról most már minden feliratot eltávolítottak a Farkasrétiben (korábban R. M. állt a táblámon) csak a falban jelzi egy kis amatőr karcolás a hamvaim nyughelyét

  Szörnyű hogy bánik el az emlékünkkel ez a mostani fasiszta bagázs. Még szerencse, hogy Ábrahám Géza emlékét sikerült megmenteni

 46. @altimus: “nekem ad abszurdum meg lenin is belefer”, hát igen, vannak, akiknek meg Hitler, de például én egyiknek se örülnék, és jobb, hogy ilyenek nincsenek. A praktikus szempontokban egyébként igazad van, és pont ezért lett volna jó az utcákat anno politikamentesen elnevezni, de valahogy ez nem sikerült… remélem, a mostani neveket nem fogja felülírni egy akármilyen színű rezsim.

 47. @DFK: ” Ugye tegyük hozzá, hogy Londonban nem váltották egymást a náci és komcsi diktatúrák, valamint azok utca nevei.”

  Tegyük! De mindenféle kormányok igen!

  Nálunk meg az is elég volt, hogy az egyik komcsit felváltotta a másik! rákosi, nagyimre, kádár, grósz, meg a többi söpredék miatt a gatyánk ráment a sok csereberére!
  Olyan volt ez a horda, mint a ragadozó vadállatok! Mindent elpusztítottak vezércsere esetén, hogy az elődeiknek még a nyomai is eltörlődjenek!
  Városképet meghatározó tárgyakat, épületeket romboltak, fel sem fogva az okozott kárt!És mellesleg mindent átkereszteltek, mert szégyellték a múltjukat, a felmenőiket. Amit persze a vh óta nem is csodálok. Mocsok bandák voltak, az biztos. A mesterháziék is szégyenlik az elődeiket, le is tagadják a rokonságot, csak a vagyonra tartottak igényt.

 48. @Haynau: “@DFK: Labancországban Bécs egyik kerületének egy részét pedig “St. Marx”-nak hívják. “

  Hát….? Ez így egy jelentős tévedés!
  A labancok ugyanis épp úgy magyarok voltak, mint a kurucok. Csak császárpártiak! “Oszd meg és uralkodj!” E szerint kormányoztak a sógorék, mi meg beszoptuk!

  Tehát Labancország épp úgy mi vagyunk, mint Kurucország.

 49. @Sir Galahad: ” remélem, a mostani neveket nem fogja felülírni egy akármilyen színű rezsim. “

  Ne reménykedj! Amíg a politika trágyadombjáról választanak közterületnevet, addig rendszeresek lesznek a cserék. Javasolnám a száz év várakozást és majd csak akkor kereszteljen a hálás utókor!

  Mert a ma elpatkoltról csak a seggnyalóik akarnak szoborni, utcát elnevezni. És ezért a sok átkeresztelés!

 50. @DFK: Akkor miért nem változtatták meg a rendszerváltáskor? Ha akkor nem nyúltak hozzá hagyni kéne a büdös francba és nem ilyen hülyeséggel traktálni az embereket.

 51. @Ambiorix: 1943-ban halt meg…valoszinuleg az akkori onkenyuralom (Horthyt ugyanis nem demokratikusan valasztottak, ha jol emlekszem….) ELLEN kuzdott – nem harcolt …

 52. @tomwar: Szinte biztos, hogy küzdött, mint állat, mert 43-ban kizárólag olyanok haltak meg. Legyűrte őket a narancsos úthenger.

 53. @Farkantoán Chatpartner: kár időt pocsékolni demagóg faszkalapokra, ezért én sem megyek el a Szabó Ervin Könyvtárba, de te azért elárulhatnád, ki a túró az a Pirok. Egy nagy pirók az is, mint Ábrahám? Mache mich, mein Herze, rein.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük