Ácsolják a kalodát Pesterzsébeten is a renitens ellenzéki képviselőknek

A Trafikosok Együttműködési Rendszere kiépült Pesterzsébeten is. Mára csak az utolsó simítások maradtak, helyreállítják a polgármester pallosjogát és ácsolják a kalodát a főtéren a renitens ellenzéki képviselők részére.

Megszűnik a képviselők joga, hogy kérdéseket tegyenek fel az előterjesztő részére majd véleményüket is kifejtsék. Slusszpoénként pedig megirigyelve Kövér László lehetőségeit Szabados Ákos is megbírságolhatja az ellenzéki képviselőket.

szabados népszava_1.jpgHosszú testületi ülés elé néznek ma a képviselők:

A TTT (Tíltva, Tűrve, Támogatva) kádári fideszes halmazelmélet alapjait használva a testület ma dönt a civilszervezetek és a sportegyesületek támogatásáról. Ma dönt a testület a múlt havi gyalázatos produkció után – amikor a kerületben évtizedek óta közművelődést szolgáló szakembereket alázott meg Bánó Miklós képviselő javaslatára a testület fideszes többsége -a Csili Művelődési Központ és a Pesterzsébeti Múzeum vezetői pályázatairól is.

Mivel a Pesterzsébet Újság olvasottsága folyamatosan csökken annak színvonala miatt, most felkészülve a választásokra egy előterjesztés szerint több mint ötmillió forinttal támogatjuk meg a Helyi Témát hirdetés vásárlás címén. Az előterjesztőt képviselő Dr. Vas Imre alpolgármester szerint egyetlen személlyel sem nő azon kerületi polgárok száma akiket az Önkormányzat elér, a kerületi lap ugyanis minden pesterzsébeti postaládába bejutott eddig is. Az Informatika és Média bizottság fideszes elnöke pedig azért tartja fontosnak a támogatást, mert így piaci hirdetéseket is közzétehet az Önkormányzat. Így például véleménye szerint az ESMTK, és az általa kezelt uszoda és jégcsarnok hirdetési költségeit is átvállalhatja az önkormányzat – hogy tovább növekedhessen a hivatal válasza szerint is néha követhetetlen keresztfinanszírozás.

S akkor a mai SZMSZ módosításról:

Számos valóban szükséges módosítás:deres.jpg

  • Budapest Főváros Kormányhivatala is kezdeményezheti rendkívüli testületi ülés összehívását (jogszabályi előírás).
  • A budapesti 13. és 29. számú OEVK megválasztott képviselői (jogszabályváltozás miatt), valamint a nem képviselő bizottsági tagok (egyszerűsítés miatt) a képviselő-testületi ülésekre nem kapnak külön meghívót.
  •  Pontosítva lettek az ülés meghosszabbíthatóságával kapcsolatos szabályok.
  • Elkülönülnek a tanácskozás rendje megzavarásának esetei abból a szempontból, hogy a képviselő, vagy más jelenlévő által történik.
  • Megszűnik az ülésen a többszöri létszám ellenőrzés előírása.
  • Pontosítva lettek az ügyrendi javaslat, valamint a módosító indítvány benyújtásának szabályai.

mellett megszűnik majd a javaslat szerint a képviselő azon lehetősége, hogy kérdést tegyenek fel az adott napirendhez és arra érdemi választ kaphassanak, majd annak birtokában kifejthessék véleményüket. Ez a lex Nemes – DK-s képviselőtársam volt a legszorgalmasabb kérdező, aki számos apró, de fontos pontatlanságra hívta fel a figyelmet, mivel a hivatal átszervezése és az új alpolgármesterek által gerjesztett kapkodó munka miatt az előterjesztések egyre több hibát tartalmaztak – előterjesztés a valódi szakmai és érdekvédő munka utolsó lehetőségitől fosztja meg a kerület polgárit képviselőket. Ez a narancsos képviselőtársaimat nyilván kevésbé zavarja, hiszen ők inkább évszaktól függően melegedni vagy hűsölni járnak Dísz terembe – elég csak megnézni ciklusfelezős teljesítményüket -, az ellenzéki képviselők munkáját viszont ellehetetleníti.

kaloda.jpgBár a legnagyobb ellenzéki frakció (MSZP) gyakran egyeztethet a városvezetéssel és ilyenkor választ kaphat a háttértárgyalások során a felmerült kérdésekre – nem véletlenül tartózkodott a határozott nem helyett csupán a javaslat tárgyalásakor az MSZP-s bizottsági tag – a kisebb pártok képviselői teljesen kiszorulnak az információáramlásból. Ennek a háttéregyeztetésnek köszönhető valószínűleg, hogy az eredeti elképzelés helyett nem egyszer, hanem kétszer szólalhatnak fel a képviselők, így az első esetben feltehetik kérdéseiket,bár a kérdésekre ezentúl nem szükséges az előterjesztőnek válaszolni.

Az előterjesztés – lex Földesi –  lehetőséget biztosít ezentúl a renitens, személyeskedő, a tárgytól eltérő vagy országos ügyeket reklámozó képviselők tiszteletdíjának csökkentésére is. Az elmúlt években ez elsősorban Bánó Miklós, Pálfi László és Földesi Gyula képviselőkre volt jellemző, de félő hogy nem rájuk gondolt az előterjesztő.

Ha a levezető elnök, ugyanazon képviselőtől a (2) bekezdés aa)-ac) pontjaiban foglalt rendzavarás miatt, ugyanazon ülésen egy alkalommal már megvonta a szót, vagy a képviselőt az (2) bekezdés ad) pontjában foglaltak miatt, ugyanazon ülésen egy alkalommal már rendreutasította, a képviselő ismételt rendzavarása esetén, indítványozhatja az érintett tárgyhavi bruttó alapdíjának 10%-os csökkentését. Az indítványról a Képviselő-testület vita nélkül minősített többséggel dönt.

A javaslat szűkíti a módosító indítványok benyújtásának lehetőségét – lex Mach -, így azokat csak az ülés előtt 48 órával lehet majd benyújtani. A javaslatot pikánssá az teszi, hogy az elmúlt időszakban a napirendek harmada fele csak az utolsó két nap készült el, ezekhez a napirendekhez a javaslat szerint már nem lehet módosító indítványt tenni. A javaslat valódi oka az előző testületi ülésen benyújtott javaslatom volt egy bocsánatkérésről.

A javaslatból ugyan kimaradt az első éjszaka jogának visszaállítása de ami késik az nem múlik, nyilván sor kerül majd erre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük