Esélyegyenlőséget a nőknek!

nőnap 2.jpgAz első nőnap 102. évfordulójának alkalmából a szeretteinknek és barátainknak, munkatársainknak kiosztott virágokon túl itt az idő felhívni a figyelmet a nők esélyegyenlőtlenségére is. Nem egyetlen napon kell a nőket ünnepelni, hanem minden nap biztosítani számukra az egyenlő feltételeket.

A gazdasági válság azonban növelte az esélyegyenlőtlenséget, nő körükben a munkanélküliség, és a szociális szolgáltatások visszavágásának árát is gyakran ők fizetik meg.

2013-ban a nőnap témája a gazdasági válság és a nők helyzete lesz. Az EP nőjogi szakbizottsága február 19-én fogadta el azt a nem kötelező érvényű javaslatcsomagot, amely a nők munkaerő-piaci helyzetét erősítené. A nők a férfiaknál átlagban 17%-kal keresnek kevesebbet, és a munkaerő-piaci helyzetük is bizonytalanabb, ez pedig még inkább kiszolgáltatottabbá teszi őket. A nők körében a részmunkaidőben dolgozók aránya 32%, míg a férfiak esetében ez a szám 8%.

A nőket a tagállami szociális kiadások megvágása is érzékenyen érintette. Sokan közülük azért kénytelenek feladni állásukat, hogy gondoskodni tudjanak gyermekeikről vagy idősebb rokonaikról. Az egyedülálló anyák helyzete különösen nehéz.

„A válság hatása hosszú távon is érezhető lesz. A nők már a válság előtt is nagyobb eséllyel veszítették el gyakran bizonytalan állásukat, és dolgoztak részmunkaidőben. Fizetésük is alacsonyabb volt a férfiaknál, előrelépési lehetőségük is gyakran korlátozott volt. A helyzet a válság miatt tovább romlott. A foglalkoztatáspolitika központi kérdése, hogy a válság miként érinti a nők munkaerő-piaci helyzetét. Meg kell akadályoznunk, hogy a nők lecsússzanak” – fejtette ki a francia politikus.

A nőjogi szakbizottság szerint az EU például különböző programokkal könnyíthetné meg a nők belépését a munkaerő-piacra. A tagállamok támogathatnák az önálló vállalkozások indítását, a vállalatoknak pedig jobban kellene figyelniük arra, hogy lehetőséget biztosítsanak a gyermekelhelyezésére. A nemek közti egyenlőség elvének pedig mindig meg kellene jelennie a foglalkoztatáspolitikában.

forrás: http://www.europarl.europa.eu/portal/hu

nőnap 1.jpgA magyar nők munkaerő-piaci helyzete sajnos számos tekintetben rosszabb, mint a más európai országokban élőké. A gyermeket nevelő nők foglalkoztatottsága hazánkban a legalacsonyabb az Európai Unióban, mivel a 3 év alatti gyermeket nevelők alig 10%-a dolgozik, ami az uniós átlag harmada. A dolgozó nők alacsonyabb fizetésre számíthatnak, mint a férfiak, melyet jól mutat, hogy a női munkavállalók a férfiak alapfizetésének csupán 93 százalékát kapják meg, ráadásul a prémiumaik és teljesítmény alapú kifizetéseik is jóval alacsonyabbak. Ugyanez igaz a női felső vezetőkre: bérük 30%-kal alacsonyabb, mint a férfiaké.

A mai világban nem könnyű egyszerre anyának és dolgozó nőnek lenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük