Mint a menza fent a fán…

Nehéz eldönteni, hogy komoly előrelépés történik-e menzafronton Dél-Pesten vagy csak a „kész átverés show” áldozataivá válnak a szülők.

2013-02-17 16.01.22_1.jpgKomoly szülői tiltakozást váltott ki több dél-pesti kerületben is az elmúlt években a közétkeztetés helyzete. A kormányváltás után színre lépő Pensio 17 Kft. szülői közösségek és pedagógusok véleménye szerint rossz minőségű ételekkel eteti a gyerekeket. Nehezen felismerhető levesek, folyékony és üres főzelékekről szólnak a városi legendák. Kispesten a tiltakozás hatására ombudsmani vizsgálat, aláírásgyűjtés, hosszú tárgyalások indultak a cég, a városvezetés és a kerületi civilek között. Pesterzsébeten konyhalátogatások és egy furcsa szerződésmódosítás lett a következménye a lakossági panaszoknak.

Mára azonban nagyot változott a helyzet:

Kispest, Kőbánya és Pesterzsébet, valamint PENSIO Minőségi Közétkeztetés Kft. csatlakoznak a Mintamenza Programhoz Budapesten. A kerületek polgármesterei, a közétkeztető társaság vezetői, valamint Prohászka Béla, a Program szakmai koordinátora a mai napon aláírták a belépésről, illetve az együttműködésről szóló megállapodást. Kispesten minden óvodában és általános iskolában elindul a Mintamenza, Kőbánya és Pesterzsébet pedig kísérleti jelleggel összesen hat közintézményben vezetik be a Programot.

menzás.jpgÍgy Pesterzsébeten a Benedek Elek Általános Iskola után újabb intézmények csatlakoznak a programhoz (a Gézengúz Óvoda (Zalán u. 11. intézmény); és a József Attila Általános Iskola és Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola).

A Mintamenza Program legfőbb célja, hogy a csatlakozók bővítsék a közétkeztetésbe bevont nyersanyagok körét, új ételsorokat alakítsanak ki, valamint egészséges, lehetőleg helyi kistermelők és vállalkozók által előállított alapanyagokat használjanak.

A Békés megyéből 2010-ben indult programhoz Budapesten Kőbánya, Kispest és Pesterzsébet Önkormányzata, valamint az önkormányzati intézményekben a közétkeztetést biztosító PENSIO Minőségi Közétkeztetés Kft. is csatlakozik. A szerződés értelmében a Mintamenza szakmai vezetése konzultációs lehetőséget kap az érintett óvodák és iskolák menüsorainak összeállításában, amely tanácsadás kiterjed az ételek és étlapok értékelésére, a felhasznált alapanyagok ellenőrzésére is.

Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács szerint hatalmas az igény a Mintamenza iránt. „A közétkeztetési reform szükségességét jelzi, hogy alig néhány héttel a Mintamenza budapesti meghirdetését követően egyszerre három kerület lép be a Programba. Túlzó elvárásokat azonban nem szabad támasztani ebben a fázisban” – figyelmeztet Prohászka. „A most induló szakmai együttműködés első eredményeit április végén, május elején érzékelhetik majd először a most csatlakozó közintézményekben, de akár egy év is eltelhet majd, mire az önkormányzatok, az óvodák és iskolák vezetőivel, a közétkeztetést biztosító társasággal, valamint a szülőkkel közösen kialakítjuk a Mintamenza kereteit és feltételeit” – mondta a program szakmai koordinátora.

A Benedek Elek Általános Iskola példáját követve akár komoly változásokat is hozhat a megállapodás ehhez azonban komoly átszervezésre és új szemlélet kialakítására lesz szüksége a Pensio 17 Kft-nek.

Az elmúlt két év borzalmas állapotát elszenvedő kisgyermekes szülőként kívánok ehhez sok sikert és gyors haladást a damaszkuszi úton a kerület frissen avanzsált mintamenzájának. Remélem valóban rablóból lesz a legjobb pandúr és tavasszal egészséges és finom ételeket fogyaszthatnak a kerület óvodásai és iskolásai.

/Fényképek és információk: http://www.facebook.com/pesterzsebet?ref=ts&fref=ts/

Emlékeztőül:

JOBBIK-FIDESZ együttműködés polgármesteri támogatással a kerületi közétkeztetés ügyében?

A szeptemberi testületi ülésen tettem panaszt a kerületi óvodákban tapasztalt étkeztetési problémák miatt. 2011-ben is ugyanezt tettem akkor érezhetően javult is a helyzet. Most azonban másként alakult, nem a problémák megoldását, hanem azok eltusolását választották. Napirendre került a kerületi óvodák és iskolák közétkeztetésének kérdése, miután szeptemberben ismét rengeteg szülő panaszkodott a menza minőségére, jeleztem a problémát a polgármesternek. A hivatal szervezésében néhány óvoda és iskola szülői munkaközösségét, mind a nevelői testületek tagjait meghívta konyhalátogatásra a szolgáltató. Az erős marketingmunkán felül (minden szülőnek eljuttatták egy színes brossurát is a társaság tevékenységéről is) az ülésre beterjesztették a szerződés módosítását is. Bár a polgármester személyesen vállalt felelősséget hogy a szerződésmódosítások nem okoznak kárt az önkormányzatnak, arra korrekt választ nem kaptam, hogy mely változtatások előnyösek az önkormányzatnak, mely a szolgáltató cégnek. Megítélésem szerint a módosítások egy része a szolgáltatónak kedvez és nehezíti a teljesítés ellenőrzését. A legnagyobb vitát a mintavételezési eljárás módosítása gerjesztette, problémafelvetésem súlyos gazdasági érdekeket sérthetett, ennek bizonyítéka az is, hogy ellenérvként csupán az SZDSZ 2.0 sértést tudta Földesi Gyula országgyűlési képviselő magából kisajtolni.

Javaslat a Pensio 17. Kft-vel kötött kerületi közétkeztetési szerződés módosítására

Előadó: Dr. Vas Imre alpolgármester

Részlet a jegyzőkönyvből:

Mach Péter (LMP): Van-e olyan feltétel a módosításban, amely a szolgáltató lehetőségeit bővíti, az önkormányzat lehetőségeit szűkíti, és melyek azok?

Miért kellett módosítani a szerződést, hogy 24 órával előtte kelljen szólni, ha mintát akar venni valaki az ételből. 24 óra egy teljes nap, ha tapasztaljuk a problémát miért másnap jönnek megnézni a levest. Ez hihetetlen.

Lendvai Anna: Egyetért képviselőtársainak kérdésfeltevéseivel, hiszen az Oktatási és Kulturális bizottság ülésén ugyanezen kérdések merültek fel, ahol határozott és kioktató válaszokat kapott. Amennyiben dr. Vas Imre alpolgármester úr által elmondott kiegészítés szerepelne az előterjesztésben, akkor nem kellene ennyit foglalkozni egy előterjesztéssel. Ha egy szerződésmódosítás az előterjesztés tartalma, akkor szeretné az eredeti szerződést is megtekinteni. Erre az volt a válasz, hogy az FTP tárhelyen fent van a szerződés. Megjegyzi, hogy nincs a tárhelyen a szerződés. Szeretné látni az aláírt, lepecsételt eredeti szerződést.

Szabados Ákos: Az előterjesztés azért van a képviselők előtt, mert szerette volna tájékoztatni őket arról, hogy miképpen oldották meg a feladatot a hivatal apparátusával. Megjegyzi, hogy nem volt szükséges az előterjesztés elkészítése, csak szerette volna, ha minden részletről tájékoztatást kapnak a képviselők.

Mach Péter: Az üggyel kapcsolatban elmondja, hogy 45 napja tett fel egy kérdést a Mediterrán lakóparki panasszal kapcsolatban. Ezt követően kaptak színes szagos reklámújságot a szülők és konyhalátogatást is tehettek az intézmények vezetői.

A jogszabályi határidőt nem betartva a tegnapi napon kapta meg a választ a kérdésére, azzal párhuzamosan benyújtottak egy szerződésmódosítást, amely meggyőződése szerint nem előnyös az önkormányzat részére. Ezzel kapcsolatos kérdésére pedig nem kap pontos választ. Elismeri polgármester úr legnagyobb jó szándékát ebben az ügyben, de hát szokták mondani a jó szándékról, hogy …

Szabados Ákos polgármester: Megjegyzi, hogy nem a kedélyek borzolása miatt szólt hozzá, dr. Vas Imre polgármester úr részletesen felolvasta a módosítást. A szerződés kiválóan szabályozza az önkormányzatot, az eddigi szerződéshez képest senkit nem ér semmiféle hátrány. Az eddigi tapasztalatok alapján racionálisabbnak és ésszerűbbnek tűnik a szerződésben megfogalmazott működés.

Marton Sándorné: Elhangzott, hogy az Oktatási és Kulturális Bizottság ülésén kioktató hangnemben beszéltek. Véleménye szerint nem volt kioktató hangnem és mindig kulturáltan beszélik meg a dolgokat.

Harsányi László (JOBBIK): Mivel az önkormányzatot semmiféle hátrány nem éri, és a vállalkozó nem jut semmiféle előnyhöz, így zárják le a napirendet.

Lendvai Anna (MSZP): Kénytelen válaszolni, hiszen a honlapon nincsenek fent szerződések. Egy lista van fent, hogy milyen szerződései vannak az önkormányzatnak.

Szabados Ákos: Megállapítja, hogy több kérdés, hozzászólás nem hangzik el, a vitát lezárja.

Szavazásra teszi fel az előterjesztésben szereplő határozati javaslat elfogadását.

Megállapítja, hogy a jelenlévő 15 képviselő 11 igen 3 nem 1 tartózkodással elfogadta azt.

2 hozzászólás “Mint a menza fent a fán…” bejegyzéshez

  1. Kedves Péter!
    Több okból sem tisztem Harsányi urat megvédeni de ama szikár tőmondatában nem mondott olyan hülyeséget amiből nagykoalát kéne vízionálni.
    Szó szerint a puding próbája az evés de egyrészt remélem, hogy a gyerekek nem lesznek rosszul másrészt emlékeztetek, hogy a Junior elintézte annó annak idején Storcz Botond olimpiai távolmaradását egy kiadós gyomorrontás formájában mégis szerencsére azóta mindketten virágoznak.

  2. Nyilván ha igaza lenne akkor nem mondott volna hülyeséget. Csak a szavazást tudnám feledni 😉

    A gyerekek nyilván nem lesznek rosszul ahhoz ugyanis meg kell enni az ebédet. Ez viszont ritkán fordul elő, de majd most talán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük