A 2012. évi költségvetés zöld szemüvegen át

Pesterzsébet környezetvédelmi tanácsnokaként egyik fontos feladatom a kerület költségvetési javaslatainak véleményezése. Hiszem, hogy lassan, az évek múlásával tanácsnok társaim is követik példámat, addig is eredményként értékelem, hogy a környezet- és természetvédelem területét kiemelten tárgyaljuk a vita során és új szempontok színesíthetik a döntés-előkészítés folyamatát.

 
Bár idén a polgármester veszített tavalyi bátorságából és nem merte befogadni javaslataimat, illetve a vita során is érzékelhető volt, hogy még kevéssé nyitottak ezekre az értékekre a többségi frakció tagjai. Azonban nem adom fel, ugyanis ami késik nem múlik.
 
Megvizsgáltam tehát a kerület 2012. évi költségvetésének a környezetvédelmet érintő tételeit.
 
Általános jellegű megállapításaim:

  • Sem az idei, sem a tavalyi költségvetés készítésekor nem sikerült az előterjesztőnek a témában jártas kerületi környezetvédelmi szakértőket, civilszervezeteket bevonni a tervezés folyamatába. Egyrészt hiányzik az a fórum ahol ezeket a véleményeket, javaslatokat építő jellegű kritikát becsatornázhatná a kerület, másrészt nincs is per pillanat a Hivatalban, aki be tudná fogadni, mert még mindig nincs környezetvédelmi szakreferens. Ennek két súlyos következménye lett:

        o   A fejlesztési, beruházási terveink nem a kor kihívásaihoz igazodnak.

        o   Hiányzik a költségvetési javaslatban foglaltak szakmailag megalapozott ellenőrzése.

  • A testület elé terjesztett költségvetésben idén sem szerepelnek külön a környezetvédelemre fordítható összegek, ez pedig osztályvezetői szinten átcsoportosíthatóvá teszi más feladatokra az erre előirányzott összegeket illetve nehézkessé teszi annak ellenőrzését is. Ez a környezetvédelemhez kapcsolódó viszonyát is tükrözi a mindenkori városvezetésnek.
  • Általánosan elmondható, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos dologi kiadások tervezése a tavalyi valós felhasználáshoz képest nem változik, ez reálértéken persze megszorítást jelent, tehát idén is csak a legtöbb soron csupán állagmegóvásra jut pénz, s abban is érezhető lesz némi további színvonalcsökkenés. Megítélésem szerint már idén is érezhetővé válik, hogy a kerület zöld értékei károsodnak (elsősorban az illegális hulladék, parkok, játszóterek állapota…)jövőre pedig az idei elmaradt karbantartások és fejlesztések miatt drasztikus beavatkozásra lesz szükség.

     

Személyi jellegű kiadások területén:

  • Arra sajnos nem sikerült választ kapnom, hogy a környezetvédelmi referens költségeit tartalmazza-e az előterjesztés, remélem igen (sajnos a testületi ülésen sem tudtak erre a kérdésemre választ adni).
  • Mivel a környezetvédelmi feladatok jelentős részét a Szociális Foglalkoztató látja el, azon belül pedig a közmunka programban résztvevők (annak működtetése pedig a kormányzat tehetetlensége miatt akadozik) ennek költségvetési keretei nem biztosítottak. A ma a programban biztosított jövedelmek Budapesten nem biztosítják a megélhetést (pláne hogy csak részmunkaidős foglalkoztatásra nyújt támogatást), ugyan a kerület céltartalékba helyezett 15 millió forintot a sajáterő biztosítására, előre borítékolhatóan problémák keletkeznek majd a létszámok betöltésénél, ami persze tetszetős lesz mert a kereten belül marad az adott sor, viszont súlyos problémákat okoz majd az üzemeltetés területén. Véleményem szerint néhány feladatot állandó munkatársak felvételével kell megoldani, ennek elodázása felelőtlenség.

     

Néhány tételről külön is:

  • Idén sem folytatódik a komposztáló program, a programba beleölt közpénzt hagyjuk elveszni. A hulladék megelőzés és újrahasznosítás egyik legjobb módja a komposztálás. Komposztálás során a háztartási és kerti zöldhulladékok természetes módon lebomlanak. Növények számára értékes nyersanyag keletkezik a humusz, vagy más néven komposzt. A komposzt ásványi anyagokban gazdag, sötétbarna földszerű anyag, mely kiváló tápanyagként felhasználható cserepes növények átültetése során, vagy kerti növények tápanyag biztosítására. A program fontosságát mutatja, hogy A Humusz Szövetség pont most hirdet Komposztáló Programot minden budapesti telephelyű közoktatási intézménynek. A projekt keretén belül, a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával 30 budapesti oktatási intézménynek (általános-, középiskola és gimnázium) 2-2 db komposztkeretet tudunk térítésmentesen biztosítani.
  • Bár tavalyi módosító indítványomnak köszönhetően sikerült meggyőzni az előterjesztőt hogy maradjon meg az Autómentes Nap a kerületben, felére csökkent a Madarak és Fák Napja projekt kerete.
  • Idén sincs betervezve a szelektív gyűjtők körbekerítése, ezzel gyakrolatilag állandósítjuk a balesetveszélyt, veszélyeztetjük a környezetet védők egészségét és felerősítjük a szigetek megszüntetését támogatók hangját.
  • Idén sem szállunk be komolyabb energateikaihatékonysági fejlesztésbe. Pedig a tavasszal várhatóak a pályázatok és egyes kisebb beruházások már rövid távon is jelentős megtakarítást jelenthetnek. Az intézményekben bevezettük hogy a papír mindkét felét használjuk, minimalizáltuk a higiéniai termékek fogyasztását miközben szökik az áram és a hő. Fontos lett volna, hogy olyan környezetvédelmi referenst vegyünk fel aki ebben a témában is jártas és koordinálni tudta volna a folyamatokat. Bár nyilván ellenérdekelt a kerület az iskolák elavult energetikai auditjait felülvizsgálni a közelgő államosítás miatt, más intézményeinknél ezt érdemes lenne megtenni, majd azt lefordítani magyarra és cselekvési tervet készíteni már 2013-ra ha idén magára a fejlesztések beindítására esetleg nincs is pénz.
  • Idén sincs keret a kerületet virágba borító és zöld felületeit karbantartó kerületi lokálpatrióták jelképes megbecsülésére.
  • Idén sem indul be a “zöld kataszter” projekt, pedig elősegíthetné például a talajterhelési díj hatékony felhasználását (ugyanis annak bevétele bármekkora legyen is az, ott csücsül majd idén is a számlán, már most is húszmillió forinton csücsülünk). Nagyon hiányzik egy zöld térkép is a kerületnek, ha már a honlap erre lehetőséget is nyújthatna.

     

Ami viszont előremutató az előterjesztésben:
o   zajmérések kiemelt kerete
o   parkok felújítása
o   vízfogyasztás szabályozók beépítése
 
Néhány módosító javaslat:
 
          Az Önkormányzati lakások felújítása sorról 2.000.000 Ft-ot ajánlok átcsoportosítani egy “Közösségi kertek, közkertek a Zöld Pesterzsébetért” projektre, amely egyrészt közösségi kertek léterhozását támogatja közintézményekben, másrészt a kerület főépítészének bevonásával elindíthat egy kerületi Közösségi Kert projektet, harmadrészt keretet biztosít az itt élők a kerület virágosításának megbecsülésére.
          Javaslom a Városfejlesztési Osztály előre nem tervezhető szakértői díjak soráról a komposztálási sorra 1.000 e Ft átcsoportosítását, illetve szintén erről a sorról 500.000 Ft-ot átcsoportosítani egy digitális zöld térkép elkészítésére, amely első lépcsője lehet a zöld kataszter kialakításának és mivel civilszervezetek is jelezték együttműködési szándékukat remek lehetőség a lakosság és a hivatal kooperatív, közös munkájának fejlesztésére.
          Javaslom ezen felül, hogy a soron fentmaradt 1.700  eFt-ot is elsősorban energiahatékonysági vizsgálatokra, pályázatokra felkészítésekre hasznosítsa a Hivatal, bár ez módosítást nem igényel.

Javaslom a szelektív szigetek átehelyezése sort átnevezni szelektív szigetek áthelyezése és átalakítása sorra és 250.000 Ft-ot átcsoportosítani oda a kártevők mentesítése sorról, mivel a fejlesztések csökkentik a kártevőmentesítés szükségességét is néhány intézmény és társasház közelében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük