Napirend előtti 2010. december 9.

Kicsit megkésve de törve nem:

 

 

 

Íme a december 9-i testületi ülésen elmondott napirend előtti felszólalásom szövege:

 

Ma van a Korrupcióellenes Világnap. Az ENSZ-közgyűlés 2003. október 31-én elfogadott korrupcióellenes megállapodása rendelkezett a korrupcióellenes világnap megtartásáról, hogy ráirányítsa a figyelmet a jelenség romboló hatására, és hatékonyabb fellépést tegyen lehetővé a visszaszorítása érdekében

Az egyezmény létrejöttében fontos szerepet játszott a Transparency International független nemzetközi szervezet, amely jelentős szerepet vállal a világnapi emlékezés eseményeinek szervezésében is. Ennek a szervezetnek a most megjelent Korrupció Érzékelési indexe szerint Magyarországon a korrupció megítélése rosszabb a régiós átlagnál, hazánk az elmúlt évben négy helyet esett vissza a rangsorban. Most először megelőzött bennünket Litvánia és Lengyelország is.

A Lehet Más a Politika képviselőjeként meggyőződésem, hogy a korrupció elleni leghatásosabb fegyver az átláthatóság. Az LMP elkötelezett abban, hogy az állami és önkormányzati szervek esetében is legyen kötelező a közérdekű adatok nyilvánossága. Így a pályázatok, a közpénzekre kötött szerződések esetében az állami és önkormányzati szervek kérés nélkül, záros időn belül legyenek kötelesek közzétenni kiírt pályázatokat és a megkötött szerződéseket.

 A jelenleg hatályos közzétételi kötelezettségek megszegésének azonban nincsen semmilyen szankciója. Az LMP ezért az Országgyűlésben azt kezdeményezi, hogy adott esetben börtönbüntetés is fenyegethesse azt a politikust, hivatalnokot, aki megszegi az állampolgárok felé fennálló tájékoztatási kötelezettségét.

 Itt Pesterzsébeten pedig LMP-s képviselőként javaslom, hogy az elmúlt években esetlegesen elő-előkerülő gazdálkodási problémák felülvizsgálatára, intézményekkel kapcsolatos mende-mondák valóságtartalmának ellenőrzésére és a transzparenciát biztosító eddig nem használt eljárások, módszerek bevezetésére (egy kerületi transzparenciaprotokoll megalkotására) vagy alakuljon egy ad-hoc „Átlátható Önkormányzat” bizottság, vagy a Pénzügyi Ellenőrzési Bizottság vegye napirendjére e témát. Amennyiben ezt a folyamatot időben megkezdjük, és komolyan vesszük az ezzel kapcsolatos feladatainkat akkor a bizottság megállapításai és javaslatai alapján egyrészt megállítható lehet a közpénzek szivárgása, másrészt hosszútávon biztosíthatja az átlátható gazdálkodást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük