Gyorssegélyt nyújtott Pesterzsébet a kormánynak, hogy biztosítani tudja az egészségügyi alapellátást

Augusztus 29-én rendkívüli ülést tartott Pesterzsébet önkormányzata: gyors segélyt nyújtott a kerület a csődhelyzetben lévő állami egészségügynek.

Bruttó 5.753.000 egyösszegű beruházással és havi bruttó 317.558, – bérleti díj elengedésével, a 2024-2029-es ciklusban összesen kb. 25 MFt „támogatásban” részíti Pesterzsébet Önkormányzata az államot, hogy biztosítani tudja az ügyeleti alapellátást.

Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 2024. október 1-jétől hatályos 6/A. §-a szerint „Az állami mentőszolgálat gondoskodik az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátásról”.  

Az Országos Mentőszolgálat Közép-magyarországi Regionális 2024. augusztus 12. napján érkezett kérelmében kérte, hogy a Képviselő-testület adja bérbe a Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata tulajdonában álló, Budapest XX. Kossuth Lajos utca 146. szám alatti, 174090 hrsz-ú, 541 m2 területű ingatlanon elhelyezkedő 131 m2 hasznos alapterületű épületet, hogy el tudja látni a jogszabály által előírt feladatát.

Az Országos Mentőszolgálat támogatása egyrészt nem ördögtől való (sokkal nagyobb anyagi megbecsülést és körülményeket érdemelnének az ellátásban dolgozók), másrészt újabb megsarcolását jelenti a kerületnek, hogy állami feladatokat kénytelen kistafirungozni a főváros legszegényebb önkormányzata, miközben a kormány stadionokat és luxusberuházásokat finanszíroz.

Ön melyik ujjába harapott volna?

  • Az önkormányzati feladatok finaszírázásától (takarítás, faültetések, kátyuzás) elvonva átvállalja a feladatait csak nehezen ellátni képes állami egészségügy támogatását, vagy nem?

Ha Ön szerint sem megoldás, hogy évről évre több feladat finanszírozását kénytelenek átvállalni a kivéreztetett önkormányzatok, akkor egyetértünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük