Jelentsd fel a szomszéd vegyi bombáját Te is!

Illatos úti szennyezés: a történetnek még nincs vége – Illegális vegyi bomba bejelentő oldalt indítunk.

Pesterzsébeti és kispesti képviselők, Baranyi Kriszta és a Greenpaece céltudatos munkájának köszönhetően elszállították az utolsó hordót is az Illatos úti Vegyiművek területéről. A IX. kerületi telephelyről 2493 tonna veszélyes hulladékot szállítottak el. Azok többségét – 1870 tonnát – már meg is semmisítették, a maradék megsemmisítése a nyáron befejeződik. 

A PM szerint azonban a földfelszínen lévő méreg elszállításával nem oldódott meg az Illatos úti vészhelyzet, ez csak az első lépés. A kormánynak az indokolatlan önfényezés helyett teljes kármentesítésre, országosan pedig a környezeti károk felszámolását lehetővé tevő pénzügyi források biztosítására és a környezetbiztonság garantálására kellene törekednie. Elmaradt az Illatos úti vegyszerbotrány kivizsgálása és az államigazgatási hanyagság felelőseinek számonkérése is.

Ne felejtsük el: csak a sajtó, a lakosság és az ellenzék kitartó nyomására kezdtek hozzá a hordók elszállításához. A felszínen lévő szennyezés eltakarítása azonban nem elég, a mérgek nagyobbik része ott maradt, és a szennyezett talajt és talajvizet is meg kell tisztítani.

Az elszállítás nettó 1 milliárd 661 millió forintba került. A költségeket a tulajdonosoknak kellett volna állniuk, ők azonban fizetésképtelenséget jelentettek még 2007-ben. Maga a kármentesítés és a környező szintén veszélyes üzemek lakott területeken kívülre telepítése előzetes becslések szerint ennek többszöröse lesz.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott szerint csaknem kétezer olyan helyszín van az országban, ahol az Illatos útihoz hasonló jellegű munka folyt az elmúlt évtizedekben. Ilyen például a nyáron feltárt soroksári illegális lerakat is, és a selypi azbesztszennyezés ügyei is,

Ezeknek az Illatos útihoz hasonló gazdátlan méreg lerakatoknak esetében is a közvetlen veszélyhelyzet elhárítása, a környezet értékeinek és a lakosság egészségének megvédése az állam felelősségi körébe tartozik. Az egészséges környezethez való alkotmányos jog biztosítása a hatályos alaptörvény és a vonatkozó alkotmánybírósági határozatok szerint is az állam alkotmányos kötelezettsége, amelynek nem tesz eleget.

Ezért a Párbeszéd Magyarország a gazdátlan vegyibombák felszámolása céljából veszélyes hulladék bejelentő oldalt indít a honlapján. A PM vállalja, hogy az emberek bejelentései alapján utánajárnak bárhol is található az országban, és kezdeményezik az államnál az egészség- és környezetkárosító méreglerakatok felszámolását.

Az oldal innen elérhető.

unnamed_9.jpg

Tavaly nyáron tártam fel a Lenke – Bólyai utca sarkánál található, soroksári illegális hulladéktárolót, kezdeményezésünkre és a média érdeklődésének köszönhetően Soroksár Önkormányzata 4 év után intézkedik, 15 millió Ft forrást biztosított a kármentesítésre és méréseket végez a. A Lenke-Bólyai sarkán lévő lerakat kármentesítésére egyelőre úgy tűnik Soroksár Önkormányzat egyedül is képes, de más helyeken erre az adott önkormányzatok egyedül nem képesek. A szennyező anyag azonban a nyakukon maradt, úgyhogy nekik kellene állniuk a költségeket és gondoskodni a kármentesítésről és a hulladékok elszállításáról.

A kormány szerint a kármentesítés költségeit ezekben az esetekben a tulajdonosoknak kell viselniük, az ő kötelezettségük lett volna a jogszabályokat betartani, hogy ne tároljanak veszélyes hulladékot.

A szennyező fizet elve azonban a Nemzeti Együttműködés Rendszerének keretében nem érvényesülhet. A büntetőfeljelentések és polgári perek indítása után is csak évek múlva születnek határozatok. A 2016-os költségvetésben azonban még sincs egyetlen fillér sem a környezeti kármentesítésre.

Ezért a PM a tavaly nyáron benyújtott, ősszel leszavazott Országos Környezeti Kármentesítési Alap létrehozására vonatkozó költségvetési törvényt módosító törvényjavaslatát ismét benyújtja. Javaslatunk egy 5 milliárdos környezeti kármentesítési alap létrehozásáról szólt, amit a szennyezők és kockázatos ipari tevékenységet végzők töltöttek volna fel. Ez az alap lehetővé tenné a mérgező telepek felszámolását, az egészséges és biztonságos környezet kialakítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük