Évente beszámolnak a képviselők a munkájukról, ezentúl nem csak a szavazatunk számít?

Ön szeretné-e, hogy képviselője beszámoljon a körzetében végzett munkájáról, a megvalósuló kezdeményezésekről, programokról? A blogomon, 2013 januárjában készült felmérés alapján a pesterzsébeti polgárok többsége igen.

Fontosnak tartom, hogy az állampolgárok ne csak közvetve, hanem közvetlenül is részt vehessenek a helyi döntéshozatalban. Ezt nagymértékben tudná elősegíteni az önkormányzat, és az önkormányzati képviselő, ha az állampolgár látná, hogy a körzetében milyen kezdeményezések, és programok indultak el, és valósultak meg az önkormányzati képviselője által. A Párbeszéd Magyarországért képviselői a képviselő-testületekben emiatt javasolni fogják, hogy az önkormányzatok biztosítsák a feltételeit az éves képviselői beszámolók nyilvánosságának.

Kerületünk ismét az élre állt és példát mutat: a jogi és az oktatási bizottság 2015 őszi döntéseinek, munkájának köszönhetően Pesterzsébet képviselői évente beszámolnak tevékenységükről, a körzetében végzett munkájukról, megvalósuló kezdeményezéseikről, programjairól s ehhez felületet biztosít Pesterzsébet Önkormányzata a pesterzsebet.hu felületén.

11693913_1073741302659229_255970840237459015_n_1.jpgNincs itt semmi látnivaló, semmi különleges: a képviselők végzik munkájukat, teljesítik jogszabályi kötelezettségüket, az önkormányzat pedig biztosítja hozzá a feltételeket.

A képviselők ezen kötelezettségét ráadásul jogszabály is előírja:

2011. évi CLXXXIX. törvény (Magyarország helyi önkormányzatairól) 32. § (2) k) köteles kapcsolatot tartani a választópolgárokkal, akiknek évente legalább egy alkalommal tájékoztatást nyújt képviselői tevékenységéről.

Vagy mégis? Vajon miért telt el kezdeményezés és a megvalósulás között majdnem 3 év?

A válasz egyszerű: 2013 tavaszán ezzel kapcsolatos javaslatomat a fideszes többség leszavazta. A pesterzsébeti helytartótanács ugyanis megismerve javaslatomat reszketni méltóztatott majd elutasította kezdeményezésemet. Összenőtt, tehát akkor ami összetartozott: ha dolgozni kellene a képviselőknek és a beszámoltatásuk kerül szóba, hamar egymásra találnak a lusta bizottsági tagok.

A 2014-es választások után felálló városvezetés azonban új alapokra helyezte működését: ellenőrizhető, átlátható önkormányzatot építünk. A kezdeményezésemre januárban elfogadtuk egy új átláthatósági szabályozás kidolgozását. A közpénzekkel történő átlátszó gazdálkodás egyik legfontosabb eszköze ugyanis annak, hogy visszatérjen az emberek politikába vetett bizalma. Egyben ez a legjobb megelőző, visszatartó eszköz a korrupciós piszkos kezek ellen.

Most pedig biztosítottuk a képviselők éves tevékenységéről készült beszámolók nyilvánosságát.

Ennek köszönhetően ezentúl minden év decemberében felkerül a képviselők adott évi beszámolója. Köszönet az új városvezetésnek és a „Csak Pesterzsébet!” testületi többségnek, hogy az elmúlt évek fideszes, „csak csendben, csak halkan” mutyi politikája helyett a nyilvánosságot választotta.

Folytatjuk! Mert mi betartjuk, amit ígérünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük