A kormány hátrébb lépett: tovább bűzölög az Illatos út

Vajúdtak a hegyek és egeret szültek. Ha valamit nem akarsz megoldaniállíts fel egy bizottságot. Így szólna a közmondás, de a kormány ezt is átírta: ha nem akarsz valamit gyorsan megoldani rittyents helyette egy törvényjavaslatot.

A kormány visszakozik a Vegyi Művek kármentesítésének ügyében: V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztériumának államtitkára felülbírálta pénteki ígéretét: nincsenek katasztrófavédelmi okok arra, hogy az üzemet stratégiai jelentőségűnek minősítsék, így a megoldás is lassabban érkezik. 

A katasztrófavédelem, a kormány és az LMP szerint sincs katasztrófahelyzet az Illatos úti Budapesti Vegyiművek területén. Bácskai János ferencvárosi polgármester pedig ezt kiegészítette azzal, hogy az igazi veszélyforrást, tűz és robbanásveszélyt a dohányzó, csikkeket hajigáló gerilla-újságírók okozzák. A felszámoló szerint a katasztrófahelyzet megelőzése kiemelten fontos, így folyamatosan őrzik is emiatt majd a területet.

A kormány egyelőre el nem szállítja ugyan a hulladékot, de benyújtja a lex vegyiműveket és módosítja a csődtörvényt. A mai, az összes érintett hivatal, a három kerület és a kormány képviselőinek részvételével lezajlott tárgyalás és egyeztetés sajnos nem igazolta az elvárásokat. A kormány nem tudott érdemi válaszokat adni az elsősorban a vegyiművekkel szomszédos kerületek által feltett kérdésekre és felvetésekre.

A hegy vajúdik s bőg, sikongat, hogy majd belé reped a fül.

Várják, a hangokhoz mérten hátha szül várost, Párizsnál is nagyobbat.

S aki a jajra odasietett, mind látja: szült a hegy, de csak egy – egeret.

Két hete nyílt levélben kértem Gajda Péter kispesti, Dr. Bácskai János ferencvárosi és Szabados Ákos pesterzsébeti polgármestert: vegyenek részt a Budapesti Vegyi Művek, Illatos úti veszélyeshulladék-tárolójának bejárásán és a három kerület közösen kezdje meg a szükséges egyeztetéseket a kormánnyal.

Bár a ferencvárosi polgármester és városvezetés nem vett részt a találkozón és a bejáráson, a másik két kerület vezetése komolyan vette a kérést és Szabados Ákos pesterzsébeti és Gajda Péter kispesti polgármester is eljött. A találkozón résztvevők bíznak a nyilvánosság erejében, ezt felismerve úgy döntöttek, hogy önálló napirendi pont keretében tárgyalnak a kialakult helyzetről a soron következő testületi üléseken, és a későbbiek során is rendszeresen tájékoztatják a képviselő-testületeket és a kerületek lakosságát, bevonva az érintett hatóságokat, civilszervezeteket. A jelenlévő képviselők egy közös szándéknyilatkozatot is elfogadtak a közös munkáról.

Ferencváros polgármestere és országgyűlési képviselője zárt ajtók mögötti egyeztetésre hívta a ma délutánra a szomszédos kerületek vezetőit. A mostani találkozón már az érintett minisztériumok, felügyeletek, országgyűlési képviselők és mindhárom kerület városvezetése részt vett.

Az egyre aktívabb civil fellépések, petíciók, aláírásgyűjtések, a média fokozott érdeklődése elbizakodottá tett. Úgy érkeztem a mai találkozóra, hogy meg voltam győződve róla, a kormány és a ferencvárosi városvezetés kihasználja az egyhetes pihenőt:érdemi javaslatokkal, cselekvési programmal érkeznek. Nos, tévedtem.

A találkozóra a kispesti és pesterzsébeti meghívottak mindegyike – a múlt heti egyeztetéseken elhangzottakat követve – egyetlen kérdéssel érkezett: elszállítják-e a veszélyes hulladékot, s ha igen mikor?

Sajnos erre a kérdésre nem érkezett válasz a találkozó másfél órájában. Pattogott a labda a különböző hivatalok között, s ők ügyesen játszottak is vele. Felelősök nincsenek, mindenki jól végzi a munkáját, csak a fránya hordók büdösek egy kicsit.

illatos_2.jpgDr. Vas Imre országgyűlési képviselő szerint a hatóság kötelezte a felszámolót a kár elhárítására, az ő felelőssége a kár elhárítása.

Csárdi Antal LMP-s fővárosi képviselő szerint nincs katasztrófahelyzet, de annak valószínűségét meg kellene határozni, hogy a hulladékot elszállítsák. Ez jelentsen bármit is, fontos eleme lehet a megoldási javaslatnak, mert véleménye szerint ezek után egy cselekvési programot is el kell majd fogadni.

Géczi Béla a Katasztrófavédelem Közép-pesti kirendeltségének vezetője röviden két mondattal elintézte itt létének okát. Ők azt állapították meg, hogy közvetlen katasztrófa-helyzet nem áll fenn. Így a katasztrófavédelem nem is rendelkezik hatáskörrel az ügyben.

V. Németh Zsolt államtitkár szerint az állam először a saját felelősségi körén belül kármentesít, az Illatos úti vegyi művek pedig nem tartozik ebbe a körbe.

Amúgy forrása lenne rá, de a Greenpeace néhány fotósa miatt nem fognak lépni. Majd ha a hatóságok megerősítik, hogy azonnali beavatkozásra van igény akkor persze hajlandóak cselekedni. Akkor a területet állami felelősségi körbe vonják, ehhez pedig módosítják a csődtörvényt.

Varjú Attila felszámoló elismételte a múlt héten elmondottakat: nincs pénz, ő a meglévő környezeti kárra terhelten próbálja eladni. A felszámolók országos egyesületét képviselő Dr. Bényi Szabolcs szerint a kormánynál pattog a labda, mivel nekik kellene bevezetni ilyen esetben kötelező óvadék intézményét ilyen esetekre.

Dr Bartus Adrienn a Pest Megyei Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség részéről elmondta, hogy ők aztán mindent megtettek az ügyben. Sőt, még 70 milliós bírságot s kiszabtak. Határozataik tartalmazzák mire kötelezték a felszámolót, csak nem sikerült betartani belőle semmit. De higgyük el, de tényleg: rohadt pontosan előírtak mindent. Ők immár kimerítették az összes jogi lehetőséget. S igen, a határidők lejártak, semmi nem történt, a bírság nem folyt be. De nem is az ő feladatuk és lehetőségük ezt megoldani.

Arra a kérdésre, hogy mely felettes szerv felel akkor érte, érdemi válasz érkezett: NE FIRTASSUK A MÚLTAT!

Akkor inkább dolgoznak: grátisz utánanéztek mekkora költséggel járna a veszélyes hulladék elszállítása és megsemmisítés, árajánlatot is kértek: 1,1 md Ft költséggel járna és nagyjából 6-9 hónap alatt megvalósítható. De ugye ez nem az ő feladatuk, forrásuk sincs, csak beárazták.

S akkor jött a tájékoztató erősebb része: az államtitkár cselekvési programot rittyentet:

1) Dr. Bartus Adrienn holnap írásban megerősíti az azonnali beavatkozás szükségességét, s megküldi azt a kormánynak.
2) Ennek birtokában megkezdik a csődtörvény módosító javaslatának kodifikációját a minisztériumban. A lex BVM elfogadása pedig megnyitja az utat a megoldás felé, legyen az bármi.
3) Nos nincs tovább: ennyire futotta.

Arra hogy mikor, ki és milyen forrásból fogja elszállítani a közel 2.000 tonna veszélyes hulladékot nincs válasza egyetlen meghívott hivatalnak, felügyeleti szervnek, felszámolónak sem. S a kormány képviselői sem ígérnek semmit. V. Németh Zsolt államtitkár arra kéri ellenzéki képviselőket, hogy támogassák majd a törvényjavaslatot. S ő ezek után majd előterjeszt egy megoldási javaslatot is a kormány felé. De ígérni nem tud semmit: sem a forrás biztosítását, sem határidőt sem egyebet.

Hát itt tartunk most: a múlt héten kezdődő egyeztetések alapján ennél többre számítottam.

Ma estére csak azt nem tudjuk, ki mikor és miből fogja eltakarítani ezt a temérdek hulladékot, a kármentesítésről már nem is beszélve.

Nem baj, holnap folytatjuk: Ha Felcsúton stadion is jut a kert végébe kisvasúttal és csónakázó tóval, akkor a dél-pesti polgároknak is jusson tiszta levegő és ivóvíz!

9 hozzászólás “A kormány hátrébb lépett: tovább bűzölög az Illatos út” bejegyzéshez

  1. Nem lehetne nemzetbiztonsági kockázat, vagy terrorizmusveszély irányából közelíteni, és így kiharcolni azonnali intézkedést?

    Miért nem lehet tanulni a vörösiszap katasztrófából?

    Előbb-utóbb lehet egy őrült, aki úgy akar bekerülni a történelembe, hogy felrobbantja az egészet, vagy “csak” így lesz öngyilkos.

    Mint kiderült, gyerekjáték bejutni a telepre…

  2. Mostantól állítsa valaki, hogy a magyar politikus nem közellenség.

  3. Mit sírtok? Akkor se nézett ki különben, amikor ott dolgoztam. Remélem, legalább a tíz köbméter fluor nem lötyög ott a tartályok alján.

  4. 2015. április 28.
    18:00–20:00
    Lakossági fórum az Illatos úti, volt-Budapesti Vegyiművek területén kialakult környezeti katasztrófa helyzetről.
    Meghívott vendégek:
    – Simon Gergely, vegyianyag szakértő, Greenpeace
    – Magyar Balázs, geofizikus, környezettechnológiai szakértő
    Helyszín:
    1098 Budapest, Lobogó utca 1., Weöres Sándor Iskola

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük