A kormány nem munka, hanem nyomoralapú társadalmat épít

Ha eddig azt hittük, hogy a Gucci-kormány csak vasárnap óhajtja zárva tartani az üzleteket, akkor mára kiderült, hogy azt sem bánják, ha a zárva tartás a hét minden napjára kiterjed.

A kormány ugyanis tudta, hogy az elsősorban a hipermarketeket, bevásárlóközpontokat érintő szabályozása tömeges elbocsátásokat eredményez stratégiai partnerénél is, a Tesconál – derült ki ma a cég hazai vezetőjének sajtónyilatkozatából.

  • 564 Tesco-dolgozó tudta meg ma, hogy megszűnik a munkahelye – de vajon miért nem törődött ezzel a magyar kormány?
  • Kik vannak többen: a munkájukból élő dolgozók, vagy a CBA-lánc tulajdonosai?
  • Kiket kell a kormánynak képviselnie? A dolgozókat kellene, de ma nem ez történik. 

tesco3.jpg
Decemberben, a jogszabály megszavazásakor azt mondtam: nem szabad egyoldalúan rákényszeríteni az emberekre a vasárnapi zárva tartást, csak a munkavállalókkal és munkaadókkal történő egyeztetés után lehetne előrébb lépni. Hangsúlyoztam, hogy a javaslatnak jelentős gazdasági kockázatai vannak, fennáll annak veszélye, hogy nagy arányban bocsátanak el dolgozókat.Nem sikerült rám cáfolni, az az egy már biztos.

A kormány nem munkaalapú, hanem nyomoralapú társadalmat épít. Az elbocsátottaknak legfeljebb 3 hónapig jár a munkanélküli segély – a legrövidebb ideig az egész Európai Unióban. Ha nem sikerül új munkahelyet találni – 3 hónap alatt szinte lehetetlen – jön a közmunka és a foglalkoztatást helyettesítő támogatás monoton váltakozása. Utóbbi ellátás csak 22800 forint, néhány éve – még 2011-ben is – 28500 forint volt, ezt is az Orbán-kormány csökkentette le.

Természetesen fontos, hogy a munkavállalóknak legyen szabad hétvégéjük, pihenésre alkalmas szabad vasárnapjuk. Ezt azonban nem minden üzlet vasárnapi bezárásával, hanem hatékony munkajogi szabályozással, magasabb hétvégi pótlék biztosításával és tisztes munkakörülmények biztosításával lehet elérni. Vagyis a Munka Törvénykönyvét nem kiüríteni kellett volna, gyengíteni a munkavállalói jogokat, csökkenteni a pótlékokat, hanem pont az ellenkezőjét. Erősíteni kellene a munkavállalók utóbbi években gyakorlatilag megszüntetett biztonságát, és a törvényalkotásnak a lakosság érdekeit kellene szolgálnia, nem néhány kivételezett nagyvállalkozóét.

tesco_2.jpg

A tévedés elkerülése végett: meggyőződésem, a közösségi kereskedelem, a szatyorközösségek, a biopiacok és garázsvásárok a jövő. Komoly munka vár ránk, hogy élhető és fenntartható városokká alakítsuk településeinket. A vasárnapi zárva tartás azonban ezt nem segíti, hanem csupán néhány vállalkozó érdekeit szolgálja

“Ott még van egy fa! 
Hát vágjátok már ki a picsába, 
több hangsúlyt a csomagolásra 
Amit eladok neked azt a közösből veszem 
A szemetemet pedig ugyanoda: a maradékra teszem, 
A reklámomat nézed és az E betűmet eszed 
Nem fogyott a levegő, majd azt is tőlem veszed 

Nagy ívben leszarom az etruszk vázát! 
Mi a cél? Mindenkinek saját plázát! 
Mi a cél? Mindenkinek saját plázát! 
Mi a cél? Mindenkinek saját plázát! 
Mi a cél? Mindenkinek saját plázát! 

Szívom az észt és hozom a pénzt 
Majdnem az összes szádat befogtam 
Amikor hatékonyan és nyugodtan 
már az utolsó halat is kifogtam, 
Na és ha mindenkit a sírba tesz, 
A lényeg, hogy utoljára nekem lesz! 

Nagy ívben leszarom az etruszk vázát! 
Mi a cél? Mindenkinek saját plázát! 
Mi a cél? Mindenkinek saját plázát! 
Mi a cél? Mindenkinek saját plázát! 
Mi a cél? Mindenkinek saját plázát! “

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük