Mi kell a zöld fordulathoz Pesterzsébeten?

Mi kell a zöld fordulathoz Pesterzsébeten?

Változás. Pesterzsébet polgárai változást akarnak, a kerület zöld közössége szintén. Érdemes tehát felkészülni a regnáló városvezetés leváltása utáni időszakra is.

Bár a hó most mindent eltakar, érdemes ilyenkor év elején áttekinteni a kerület legfontosabb környezetvédelmi ügyeit. A kerület narancsos többsége szeptemberben egy hirtelen elhatározást követve beszántotta a környezetvédelmet a kerületben és megszüntette a környezetvédelmi posztot, engem azóta sem sikerült a jogszabályban rögzített módon leváltani (fura helyzet: egy nem létező tanácsnoki posztnak vagyok még mindig jogszerűen a birtokosa). Így kötelességemnek érzem idén is megírni történt-e előrelépés tavaly és milyen feladatok várnak ránk idén.havas 2.jpg

A várhatóan ősszel felálló új összetételű testületnek számos ügyben kell gyors és hatékony döntést hoznia. A lassan működésképtelenné váló hivatal, a szociális, egészségügyi, oktatási rendszerek újjáépítése mellett a regnáló városvezetés leváltása után, a környezetvédelem terén is komoly munka vár ránk.

A mai testületi ülésre a hivatal elkészítette a második féléves beszámolóját. A beszámoló négy fontos területet emel ki:

 • a Vegyiművek kármentesítését,
 • a Dél-Pesti Szennyvíztisztító,
 • az illegális hulladék kérdését,
 • és a szelektív hulladékgyűjtés teljes összeomlását követő feladatainkat.

Két fontos kérdéskört nem érint a beszámoló, melynek rendezése szintén már a változásban résztvevőkre vár:

 • a kiserdő rendezését
 • és az elmúlt évek terület átsorolásai – ingatlanmutyijai – miatti természeti károk csökkentését.

A kiemelt területek (felhasználva a hivatal beszámolóját):

1) A Vegyiművek területén és annak környezetében található figyelőkutakkal kapcsolatban először májusban, majd októberben is megkereste a hivatal a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget. Tájékoztatást kért arról, hogy kinek a feladatát képezi a figyelő kutak üzemeltetése, állapotuk fenntartása, illetve működnek-e egyáltalán. Egyik alkalommal sem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Az októberi megkeresés alkalmával a Vegyiművek kármentesítéséről szóló záró dokumentáció iránt is érdeklődtünk, melyre válaszképp a Felügyelőség 2013. október 15-én tényfeltárási záró dokumentáció elbírálása iránti új eljárást megindító végzését megküldte részünkre.

Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkárt is megkerestük a Vegyiművek Zrt.,1097. Budapest, IX. kerület Illatos út 19-23. alatt található telepén, sérült tartályokban tárolt hozzávetőlegesen 1300 tonna veszélyes hulladéknak számító vegyi anyaggal kapcsolatban.

Az érkezett válaszban a felszámolás menetén túl további információkért az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt-hez. Államtitkár úr válaszlevelét az előterjesztéshez mellékeljük. (16. pont 2. számú melléklet.)

2) A Dél-Pesti Szennyvíztisztítóban történt fejlesztésekről a Csatornázási Művek Környezetvédelmi Osztály állított össze egy tájékoztatót a 2013. évi fejlesztésekről. (16. pont 1.  számú melléklet)

3) Illegális hulladék:

A kerületi illegális szemét kihelyezések ebben 2013-ban sem csökkentek. Bár a Foglalkoztató létrehozta a Pesterzsébeti Őrséget, szabálysértési eljárást nem sikerült senki ellen indítani. Legfőképpen a megelőzés, illetve a rendre utasítás volt a felügyelők feladata.

Egyes utcákban – például Kende Kanuth utca, Jókai utca, Szent Imre herceg utca – óriási mennyiségben, ráadásul minden egyes sarokra megkezdték ismeretlenek a szemét kihordását. A tiszta Pesterzsébet fenntartása egyre nehezebb akadályokba ütközött. A lakossági illegális szemétlerakásból, valamint a közfoglalkoztatottak munkája során összegyűjtött szemét mennyisége januártól év végéig közel 1810 m3.

Megkezdődött az egyeztetés arról, hogy kiszűrje a hivatal azon ingatlanok listáját, ahonnan minden valószínűség szerint az illegális hulladéklerakások származnak, és kötelezzük az ingatlanhasználókat a közszolgáltatás igénybevételére, illetve hulladékgazdálkodási bírságot szabjunk ki ennek elmaradása okán.

Az illegális falragaszok mennyisége várhatóan drasztikusan emelkedni fog a FIDESZ-es többség döntése miatt.

4) Szelektív hulladékgyűjtés:

Kerületünkben egyre nagyobb gondot okoz a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket nem rendeltetésszerűen használó lakosok tevékenysége. Egyre nő azon lakosok száma, akik háztartási és egyéb hulladékaiktól úgy szabadulnak meg, hogy az edények mellé lerakják azokat. Ezek főleg a nyári hónapokban elviselhetetlen bűzt okoznak, emellett vonzzák a rágcsálókat és bogarakat is. Az idei évben két-háromszor annyi lakossági bejelentés érkezett főként a szelektív szigetek tövébe elhelyezett illegális hulladék jelenlétéről, mint tavaly.

2013. tavaszán kerületünkben is megkezdődött a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, mely során az FKF Zrt. a kerület több utcájában kiosztotta a lakóházakhoz a szelektív hulladékgyűjtő edényeket. Ennek módja, ütemezése azonban sajnos a rendszer teljes összeomlást okozta. Ígéret szerint az év végéig sikerül felállítania az FKF-nek a rendszert és a legtöbb háztartásba eljutnia.

Ezzel egy időben azon szelektív hulladékgyűjtő szigetek papír-, műanyag- és fémgyűjtő edényeit, melyek a legszennyezettebbnek bizonyultak, bevonta. Ez a Deák Ferenc tér – Kulcsár utca kereszteződésében, az Eperjes u. 47-tel szemben, a Köteles u. 65. ABC előtt, a Magyarok Nagyasszonya térnél, a Mátyás király tér 15-nél, a Rimaszomban u. 3-mal szemben és a Vágóhíd u. 18-26-nál található szelektív szigetek esetében történt meg. Két esetben teljes megszüntetésre volt szükség: a Dessewffy utca és a Török Flóris utca kereszteződésénél, illetve a Határ út 1. parkoló sarkában.  

A másik súlyos probléma az edények felborogatása, melynek orvoslására idén is folytatja a kezdeményezésemre indított fejlesztést.  Tavaly helyszínen kerítettük körbe az edényeket: az Ady Endre utcában a volt harisnyagyárral szemben, a Zilah utcában a Postánál, a Baross utca – Bíró Mihály utca kereszteződésénél, a Kalmár Ilona sétány – Ady Endre utca kereszteződésénél, a Pöltenberg u. 10-12. előtt, a  Tátra tér Kende Kanuth utca felőli oldalán, a Tátra tér Jókai Mór utca felőli oldalán, a Török Flóris utca – Alsóhatár út kereszteződésénél, a  Vasútsor és a Kulcsár utca között a Radvány utcával szemben, és végül a Vízisport u. 5-9. támfal előtt.

5) Kiserdő:

Ez sajnálatos módon kikerült a beszámolóból, ezért a testületi ülésen az elmúlt években történt egyeztetésekről kérek egy bővebb ismertetőt, amit a következő posztomban meg is írok. Évi egy-két lakosságot bevonó Kiserdő-takarítás ugyanis nem oldja meg a problémát.

A kerület egyik természeti kincsének védelmét, helyzetének rendezését kiemelten kell kezelnünk. 

6) Az elmúlt évek terület átsorolásai – ingatlanmutyijai – miatti természeti károk csökkentése.

Ennek kezelése már az új testület feladata lesz. Első feladataink között kell legyen a károk felmérése, és annak vizsgálata milyen módon állíthatóak helyre az eredeti állapotok, milyen módon csökkenthető a természetkárosítás.

A Párbeszéd Magyarországért kerületi programjának kiemelt része a környezet- és természetvédelem. Meggyőződésem, hogy Pesterzsébet többsége változást akar. Az ősszel felálló új csapat pedig meg is valósítja ígéreteit.

változást PM.png

2 hozzászólás “Mi kell a zöld fordulathoz Pesterzsébeten?” bejegyzéshez

 1. Ezek az általam javasolt tennivalók valamikor régen megjelentek a Peterzsébet című önkormányzati újságban is. Azt hiszem, hogy némelyik most is aktuális.
  1. A kiserdőben lévő patakok vízrendezése, megszüntetése, dréncsövezés. A kiserdő
  kivágandó fáit kivágni, a rekultiválódott területet nemesebb fákkal betelepíteni.
  2. Föld a szánkó domb tetejére.
  3. A kiserdő tisztítása tavasszal, az aljnövényzet kizöldülése előtt.
  4. Vadászkerítések műanyag hulladékból.
  5. Hulladék válogató létesítése (munkahely teremtés képzetlen vagy rokkant
  személyeknek).
  6. Hulladék gyűjtő járatok (lakás felújítási törmelék, mondjuk zsákonként 100 forintért).
  7. Lomtalanítás és adományok összegyűjtése katasztrófába került embereknek.
  8. Közterület foglalás (építési törmelék konténerbe rakásakor).
  9. Fakivágás és új fákkal való pótlás – a távolságok korlátja.
  10. Utcakép kialakítása (erkély beépítés, rolók, légkondicionálók, járda bontások
  helyreállításai, villany oszlopok stb.).

 2. A Török Flóris utca Dessewffy saroknál (Palatinus fürdőszoba-szalon, ex-gyárépület) is körbe lett kerítve a gyűjtősziget ami azóta fel lett számolva a zöld színű kerítés,karám maradt az illegális szemétlerakás is sajnos…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük