Jobb lesz-e a pesterzsébeti diákoknak, ha az egyházak einstandolják az iskoláinkat?

Csütörtökön dönt a képviselőtestület arról, hogy ingyenesen átadja-e az önkormányzat az ingatlan és ingóságvagyonát a József Attila Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és a Vörösmarty Mihály Református Általános Iskola fenntartójának.

Ön hogy döntene? Szavazzon a linkre kattintva!

A fővárosi önkormányzatok jelentős része úgy döntött, hogy bérbe vagy ingyenes használatba ad az egyházaknak ingatlanokat, ingóságokat köznevelési célból, – kölcsönösen előnyös szerződést kötve a fenntartókkal -, de a tulajdonjogot nem adja át.  A döntések egy része jónak, mások hibásnak bizonyultak. Van ahol a döntés érdemi javulást nem okozott a kerület oktatásnak színvonalában, sőt növelte az állami intézményekben a szegregációt, más esetekben szerves részéve váltak a kerület oktatásának és javították annak minőségét.

Az állam azonban jogszabályban rögzítette, hogy az önkormányzatok teljesítménytől, eredményességtől, a kerületi köznevelésben ténylegesen betöltött szerepüktől függetlenül ingyenesen adja át a vagyonát az egyházaknak.

A XV, XIX és XX. kerületi önkormányzatok azonban alkotmányjogi panaszt nyújtottak be az einstanddal kapcsolatban. Idén májusban azonban azt elutasították, nem is kellett sokat várni: a két kerületi egyházi iskola ingatlanjának és ingóságainak ingyenes átadását kérelmezte szeptemberben a két fenntartó. (Bővebben az alkotmányossági panaszról a linken olvashat).

Számos szülővel beszélgettem, elemeztem az elmúlt évek kompetencia felméréseit, a fenntartók ígéreteinek betartását, milyen módon és minőségben tudják biztosítani az oktatás színvonalát, a diákok sportolási, nyelvtanulási lehetőségeit, milyen a zeneoktatás.

Önkormányzati képviselőként aggodalommal tölt el ha egy iskolánkban a 2022-es kompetenciafelmérés matematika és szövegértés eredményei alapján a végzősök 70%-a nem éri az alapszintet, sőt 50%-uk a minimumszintet sem.

S nem érzem, hogy az átadás után érdemi, minőségi fejlődés indult volna el az adott intézmény oktatásában. A 2023-as eredmények pédául ezen a linken böngészhetőek.

Íme néhány fontos adat a 2023-as felmérésből:

József Attila Katolikus Nyelvoktató Német
Nemzetiségi Általános Iskola

Vörösmarty Mihály Református Általános
Iskola

A két iskola eredménye szignifikánsan eltér nem csak a szülőkkel történő beszélgetések, de a felmérések alapján is. Emiatt 3 nagyon fontos dilemmát látok a kérdésben: szakmait, gazdaságit, tulajdonjogit. Nem titkolom, az elsőt tartom a legfontosabbnak.

A 3 kérdéscsokor:

  • Milyen szakmai változások történtek a fenntartóváltás után? Segíti-e a pesterzsébetiek minőségi közoktatáshoz való alapjogát? Milyen szakmai segítséget tud nyújtani az önkormányzat/állam, ha a fenntartó ezt nem tudja biztosítani?

Itt nagyon súlyosnak érzem a helyzetet és a FIDESZ-MSZP városvezetés felelősségének tartom, hogy lépéseket tegyen ez ügyben.

  • Milyen gazdasági segítséget nyújthatunk, hogy biztosítsuk a pesterzsébetiek minőségi közoktatáshoz való alapjogát?

Ebből a szempontból nagyon komoly különbség van a két most tárgyalt iskola esetében. A József Attila Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola esetében a javaslatunkra hasznos és sikeres megállapodást kötött az önkormányzat a fenntartóval. Ennek köszönhetően folyamatosan, arról az önkormányzatot tájékoztatva zajlanak a fejlesztések az ingatlanban.

A másik iskola esetében ilyen megállapodás nem született.

Az önkormányzat és a pesterzsébeti szülők, diákok érdeke az, hogy mindkét iskolával ugyanolyan megállapodás szülessen és elvégezze a fenntartó a szükséges fejlesztéseket, hogy Pesterzsébeten is hasonló feltételekkel lehessen tanulni, mint a Duna túloldalán. Ennek azonban a biztosítéka pont az, hogy az iskolák feladatellátásához szükséges ingó és ingatlan vagyon térítésmentes átadására ne kerül sor.

  • Milyen módon tudja a kerület biztosítani az egyházi iskolákban tanuló pesterzsébetiek minőségi közoktatáshoz való alapjogát, ha átadja az ingatlant és ingóságokat az egyháznak? S ha ilyen biztosíték nincs, akkor megtegye-e ezt?

A válaszom erre a legegyszerűbb: ha az átadással elveszíti a biztosítékait a kerület, hogy ezekben az intézményekben minőségi közoktatáshoz jussanak a pesterzsébetiek akkor ne tegye meg. Vagyis szükséges, bár nem elégséges feltétel az, hogy a két fenntartó biztosítsa, hogy a két iskola felzárkózzon a fővárosi iskolák átlagához és ezt a színvonalat hosszútávon is tartsa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük