Mit tehetünk a klímavészhelyzet miatti elöntésekkel és villám árvizekkel?

A klímavészhelyzet miatti elöntésekkel és villám árvizekkel kapcsolatban nagyon nehéz lokálisan, kerületi szinten megoldást találni, Pesterzsébet kifejezetten rossz helyzetben van. Nehezen tud innen lefolyni a víz, viszont ide a Dél-pesti Szennyvíztisztító miatt rengeteg irányból érkezik víz/szennyvíz.

„Pesterzsébeten 2015-ben történt az első olyan komoly elöntés, amelynek a káreseményeit még mindig érzik az itt élők. Hatalmas, 10-20 millió forintos károk keletkeztek magán és állami tulajdonokban egyaránt. A károk mellett közegészségügyi kockázatok vannak a szennyvíz kiáradások miatt, valamint az áramkimaradások miatt közbiztonsági szempont is. Már eddig többet kellett volna cselekedni nemcsak kerületi, országos, hanem globális szinten is. Lokálisan azonban mindenkinek van szerepe, és tud tenni. Az ilyen jellegű heves esőzések most már egyre gyakoribb jelenségek. Néhány család már a jelenlegi károkat sem tudja kigazdálkodni. A biztosítók általában csak a töredékét rendezik a károknak.” /Részlet Csóka Gergely árvízkárosult beszédéből/

Számos beavatkozási lehetőség van, amelyekkel a kockázatok csökkenthetők: burkolt felületek feltörése, zöldfelületek növelése, elárasztható mélyebb területek létrehozása, többféle kék-zöld infrastruktúra, tározók/szikkasztók építése mind a magánkertekben, mind közterületen, csatornahálózat átalakítása.

Ez az utolsó utáni pillanat. A Közösen Pesterzsébet képviselői csoport végre kezébe vette a dolgot a lakossági panaszoknak, kéréseknek és Csaszny Márton képviselőtársam, illetve a bizottságunk javaslatainak, döntéseinek és munkájának köszönhetően végre belevágunk:

Első lépésként csatlakoztunk a LIFE CLIMA „RUNOFF 2” projekt pályázatához

A projekt során az alábbi tevékenységeket végeznénk el:

  1. Vízvisszatartási akcióterv – fővárosi megvalósításban
  2. Lakossági ösztönző program (esőkert pályázat) – kerületi társfinanszírozásban (40%-os önerő szükséges)
  3. Lakossági tájékoztató kiadványok, kommunikációs anyagok – fővárosi megvalósításban, kerületi felhasználással
  4. Közterületi pilot fejlesztési projekt, a modellben meghatározott beavatkozási pontok valamelyikén vízvisszatartási vagy vízkormányzási beruházás megvalósítása – kerületi társfinanszírozásban.

Második lépésként Pesterzsébet Önkormányzata meghívta dr. Buzás Kálmánt, a BME Vízi Közmű és Környezetvédelmi Tanszékének oktatóját egy szakmai, a városi csapadékvizek elvetésével és hasznosításával kapcsolatos előadás megtartására.

Az előadáson rajta kívül kollégája és – reményeink szerint – a szintén meghívott FCSM Zrt. illetékesei részt fognak venni és az esetlegesen felmerülő kérdésekre is válaszolnak.

Az előadás időpontja: 2023. 11. 27. 15:00
Helyszíne: Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal Nagyterme, Budapest XX. Kossuth Lajos tér 1.

A LIFE CLIMA „RUNOFF 2”-ről:

A Környezetvédelmi Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottság elnökeként Fekete Katalin és Szőnyi Attila képviselőtársaimmal a XVIII. kerületi felelős alpolgármester úrral folytatottunk egyeztetéseket, mert a kerületük a LIFE CLIMA „RUNOFF 1” projektnek konzorciumi tagja volt és elmondta, hogy hogyan működik az adott tevékenység, valamint ennek kapcsán mi várható, mivel jár ez a munkafolyamat. Megerősítettek minket abban, hogy érdemes a csatlakoznunk, a domborzatunk hasonlít a XVIII, kerületéhez, az, hogy a Dél-pesti szennyvíztisztítóba érkező csatornák rajtunk keresztül haladnak át, a többi kerületnek kiszolgáltatott helyzetet és nagyon komoly problémát jelent, a Duna közelsége viszont Gubacsi lakótelepen akár segítséget is nyújthat.

Az egyesített csatornahálózat a 20. kerületen keresztül csatlakozik a dél-pesti szennyvíztisztítóhoz. Az RSD revitalizáció része is volt a helyi csapadékvíz elszivárogtatása. Ennek tavaly még részét képezte, hogy megpróbálják rendezni a vízvisszatartást Pesterzsébet területén, ami csökkenti a villám-árvizes kockázatot. Sajnos az állami projektből ezt törölték. Nincs más lehetőség, a fővárosnak és a kerületnek kell lépnie az ügyben, hogy javuljon a helyzet.

Remélem, hogy időben lépünk az ügyben és sikeresebben tudunk bekapcsolódni, mint Szabados Ákos polgármester mulasztásai miatt a kerékpáros VEKOP fejlesztésekbe, ahol a tervezők helyismeretének hiánya jelentős problémákat okozott.

266/2023. (IX.28.) Ök. sz. határozat

a Képviselő-testület

I.     partnerként csatlakozni kíván a Budapest Főváros Önkormányzata által vezetett, a LIFE CLIMA „RUNOFF 2” megnevezési konzorciumhoz a dél-pesti régió elválasztott, illetve egyesített rendszerű csapadék- és szennyvíz-elvezetőhálózat klímaváltozás kihívásaira való felkészítése, a teljes terület klíma-rezilienciájának javítása, a természetalapú vízvisszatartó megoldások elterjedésének elősegítése érdekében.

II.    jóváhagyja a határozat mellékletét képező „Szándéknyilatkozat”-ban foglaltakat és vállalja, hogy 2024. évi költségvetésében bruttó 40.000.000,- Ft összegű előirányzatot különít el a projekt később azonosítandó és a Képviselő-testület által a későbbiekben megvalósításra kijelölt beruházási elemeinek megvalósításához szükséges önerő, valamint bruttó 15.000.000,- Ft összegű előirányzatot különít el a projektben való részvétellel kapcsolatos humánerőforrás költségek finanszírozásához szükséges önerő biztosítása érdekében.

III. felkéri a polgármestert, hogy a határozat végrehajtása érdekében a szükséges intézkedéseket tegye meg, a projekt eredményeiről és állásáról a Képviselő-testületet tájékoztassa, a projekttel kapcsolatos döntések meghozatala érdekében a szükséges előterjesztéseket készítse elő.

Határidő: adott

Felelős: Szabados Ákos polgármester

Egy hozzászólás “Mit tehetünk a klímavészhelyzet miatti elöntésekkel és villám árvizekkel?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük