Az LMP véleménye a magánnyugdíjpénztártagok befizetésének einstandjáról

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő blogbejegyzését ajánlom mindenki figyelmébe, aki magánnyugdíjpénztár tagjaként érdekelt az ügyben.

 

„Ez egyszerűen gengsztertempó: egy mérhetetlenül igazságtalan adóreformmal vernek egy méretes lyukat a költségvetésen, ezzel veszélyeztetik az államháztartás egyensúlyát. A lyuk betömésére einstandolják a magánnyugdíjpénztári tagok befizetéseit, majd kijelentik, hogy megvédik az emberek nyugdíját. Önök arra kérnek pénzt, hogy attól a veszélytől óvják meg az embereket, amit saját maguk jelentenek. Tisztelt képviselőtársaim, ha valamitől meg kell védeni az embereket, akkor az a kormányzati önkény.”

Bővebben itt olvasható.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP

a magánnyugdíjpénztári befizetések ügyében

 

A kormánypártok elutasították az LMP módosító javaslatát, így egy alkotmányellenes törvényt megszavazva szabad utat engedtek a kormánynak arra, hogy az rátegye a kezét a magánnyugdíjkasszákban felhalmozott befizetésekre. Az LMP Alkotmánybíróságon támadja meg a döntést.

 

A magánnyugdíjpénztári befizetésekre irányuló, ma elfogadott törvényjavaslat nem szól másról, mint hogy a kormány – a maga által ütött 400-500 milliárdos költségvetési lyuk betömésére – einstandolja azokat a megtakarításokat, amelyeket a befizetésre kötelezett állampolgárok a magánnyugdíjkasszákban felhalmoztak.

Nem tudjuk, hogyan kerül majd elszámolásra az az összeg, amit 14 hónapra, ki nem mondott céllal és iránnyal az állami nyugdíjkasszába térítenek el. Nem tudjuk, hogy a magánnyugdíjpénztár ügyfelei ezt hogyan fogják később visszakapni, milyen jogalapon tudják visszakövetelni.

Ezek az ügyfelek ráadásul a hátrányos megkülönböztetéssel is kénytelenek szembesülni, hiszen – míg ők csak veszíthetnek – az állami nyugdíjrendszerben lévők élvezik majd azokat az előnyöket, amivel a pénz átirányítása jár.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség által ma elfogadott törvényjavaslat az LMP szerint tehát alkotmányellenes. Az ökopárt módosító javaslata (http://www.parlament.hu/irom39/01378/01378-0002.pdf) alkalmas lett volna arra, hogy az alkotmányos aggályokat eloszlassa: egy egyszerű technikai fogással el lehetett volna érni, hogy kiderüljön, mi lesz azzal a pénzzel, amit most egyszerűen ellopnak.

A kormánypártoknak volt választási lehetőségük, de végül olyan megoldás mellett döntöttek, ami alkotmányellenes. Ennek összes következményét viselniük kell.

 Budapest, 2010. október 25.

                                                                                               Scheiring Gábor

                                                                                        országgyűlési képviselő

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük